SOM EN KRIGSSONE: Juni 1997: Hells Angels bomber Bandidos-hovedkvarteret i Drammen og raserer flere kvartaler. En kvinne omkommer. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
SOM EN KRIGSSONE: Juni 1997: Hells Angels bomber Bandidos-hovedkvarteret i Drammen og raserer flere kvartaler. En kvinne omkommer. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIXVis mer

Bombemann reddet av dommertabbe

En 45-åring som var sentral i bombeattentatet i Drammen i 1997, har trolig sonet ferdig. Det kan han takke en dommertabbe for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Høyesterett har etter en rettsmaraton uten like satt ned straffen for ringsakermannen fra tolv til ni års fengsel. Ett og et halvt år er gjort betinget. 45-åringen har sittet fem år i varetekt.

Forsvarer John Chr. Elden sier til Dagbladet at Høyesteretts dom betyr en soningstid på sju og et halvt år.

- Trekker vi fra varetektstida, betyr dette at klienten har sonet to tredjedeler av straffen, og han har sonet ferdig, fortsetter forsvareren.

Inhabilitet
45-åringen ble dømt første gang i Drammen tingrett i 2002 til fengsel i åtte år. Borgarting lagmannsrett skjerpet i 2003 straffen til fengsel i tolv år. 45-åringen anket til Høyesterett på grunn av saksbehandlingsfeil. Dommen i lagmannsretten ble imidlertid stadfestet av Høyesterett i 2003.

45-åringen brakte imidlertid saken inn for Den europeiske menneskerettighets-
domstolen (EMD), fordi han mente at en av lagdommerne i 2003 var inhabil.

I EMD i 2007 fikk 45-åringen medhold, og Høyesterett måtte deretter omgjøre sin tidligere avgjørelse fra 2003. Saken gikk tilbake til Eidsivating lagmannsrett, som i sommer dømte 45-åringen til fengsel i elleve år. 45-åringen anket til Høyesterett over straffeutmålingen.

- Fornuftig
Elden sier til Dagbladet at det er fornuftig av Høyesterett å sette et punktum etter nesten tolv år.

- Når norske myndigheter har brutt menneskerettighetene hans og er felt i EMD, er det ingen kriminalpolitiske grunner som tilsier at han nå skal sone lenger i fengsel, sier han.

45-åringen ble løslatt fra varetekt for ett år siden, etter at Høyesterett måtte omgjøre sin egen avgjørelse etter dommen i EMD i 2007.

MC-krig
Det var hovedkvarteret til MC-klubben Bandidos som ble sprengt i lufta sommeren 1997. Bakgrunnen var en rivalisering mellom kriminelle MC-bander. En kvinne, som tilfeldigvis kom kjørende forbi åstedet i bil sammen med sin mann, ble drept momentant.

Det ble gjort skader for flere hundre millioner kroner, som de dømte er gjort ansvarlige for.