Bombemann ville lage smilefjes

Postkassebomberen Luke Helder ønsket å lage en «smiley» på USA-kartet med sine rørbomber. Da han endelig ble tatt var han bare seks bomber unna målet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 21 år gamle kunststudenten ble pågrepet tirsdag. Han er siktet for å stå bak hele 18 bomber. Seks av de eksloderte, og til sammen seks personer er skadd.

Hvis en ser et USA-kart med de utplasserte bombene merket inn former de to ringer, og noe som kan være en påbegynt halvsirkel - et halvferdig smilefjes.

- Rett etter at han ble arrestert sa han til en av mine betjenter at han ønsket å lage et smilefjes, sier sheriff Ron Skinner i Pershing County, Nevada, til nyhetsbyrået Reuters.

Helder hadde seks bomber igjen i bilen da han ble pågrepet, akkurat nok til å lage ferdig sitt morbide «verk».

- Ingen skjønner egentlig hva han mente. Det er helt åpent for tolkning, sier Skinner.

Mentalt forstyrret

Politiet tror 21-åringen kan være mentalt forstyrret. Under biljakten som førte til pågripelsen skal Helder ha truet med å skyte seg sjøl med en hagle.

- Jeg må kanskje skyte meg selv, sa han til en venn via mobil under biljakten.

Nå holdes han under konstant overvåking i fengselet i tilfelle han skulle prøve å ta sitt eget liv.

- Helder lider helt åpenbart av mentale problemer, sa dommer Robert McQuaid etter fengslingsmøtet i går.

Den bombesiktede unge mannen skal i retten ikke ha gitt inntrykk av å være helt ved sine fulle fem. Han lo ofte, og hadde en munter tone.

- Tror du jeg må i fengsel? spurte han sin egen mor.

Helder risikerer 30 år til livstid i fengsel hvis han finnes skyldig og tilregnelig.

Avslørt av pappa

Politiet fikk snusen i Helder da faren tipset dem. Han fant et brev skrevet av sønnen som handlet om eksploderende postbokser og død. Alle de 18 bombene som ble utplassert i forrige uke hadde lignende brev vedlagt (du finner en kopi her).

Faren ringte FBI mandag kveld, og Helder ble øyeblikkelig ettersøkt. Tirsdag ettermiddag fikk FBI melding om at han hadde skrudd på mobilen, og bare en time seinere var han lokalisert til et område ved Interstate 80 i Nevada.

En gåte

Helder beskrives som en gåte. 21-åringen studerer kunstdesign, og beskrives som smart, høflig og ikke spesielt politisk engasjert. Han spilte tidligere i grungetrioen «Apathy», som rakk å gi ut en CD før de ble oppløst. Han er fan av band som Marilyn Manson, Korn og Slipknot, og var opptatt av historien til Kurt Cobain og Nirvana. På ungdomsskolen spilte han amerikansk fotball og golf, og sang i kor. Han har til nå hatt et prikkfritt rulleblad, bortsett fra en mindre narkosak i fjor høst.

SMILTE OG LO: Luke Helder risikerer fengsel på livstid. I retten lo og smilte han, og spurte mora om det virkelig var sant at han risikerte å havne bak lås og slå.
SMILEY-MANNEN: Harvey Ball lagde den første «smileyen» i 1963 for en intern kampanje blant de ansatte i et forsikringselskap.