- Bombemannen er 24-årig tsjetsjensk bokser

Belgisk boksetrener er ikke i tvil.

TATT: Bombemannen ble tatt kort tid etter eksplosjonen, i Ørstedsparken. Foto: KENNETH MEYER/POLFOTO/AP/SCANPIX
TATT: Bombemannen ble tatt kort tid etter eksplosjonen, i Ørstedsparken. Foto: KENNETH MEYER/POLFOTO/AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den mystiske bombemannen i København er en 24-årig tsjetsjensk bokser. Det sier en belgisk boksetrener til den danske avisa B.T.

- Ja, det er han. Det er L.D., sier Albert Syben, som bor i den sørbelgiske byen Liege.

Ikke overrasket Syben, som også er ekspolitimann, er ikke i tvil om at den mystiske mannen i dansk politis forvaring er hans 24-årige elev i bokseklubben Boxing Club Cocktail.

Da han får høre at L.D. skal være mistenkt for å ha planlagt et bombeangrep, er reaksjonen:

- Det forbauser meg ikke.

Av hensyn til etterforskningen har den danske storavisa valgt ikke å oppgi L.D.s fulle navn. Isteden har politiet fått opplysningene, skriver de.

Likhetstrekk Bombemannen har ikke sagt et ord om sin identitet eller hensikter til politiet, og skulle boksetreneren ha rett, vil de nye opplysningene bringe etterforskningen et langt skritt framover.

- Det løser et stort problem for meg hvis dere har rett, uttaler Svend Folager, etterforskningsleder i Københavns-politiet, til B.T.

Folager påpeker likhetstrekkene mellom bombemannen og L.D.: begge har ett bein og har tydelig brukket nese - men politiinspektøren stusser over at snakker såpass godt fransk som han gjør, dersom han virkelig opprinnelig er fra Tsjetsjenia.

Ifølge boksetrener Syben leste L.D. arkitekturbøker. I går skal han ha snakket med elevens kjæreste, som fortalte at L.D. hadde reist til Luxembourg, men at hun ikke klarer å komme i kontakt med ham nå.

Aksjon mot avis? Det var fredag at en eksplosjon rystet Hotel Jørgensen i København. Kort tid etter ble en skadd mann pågrepet i Ørstedsparken i nærheten.

Etter at politiet først avblåste terroralarmen, gjorde de funn som tvert imot gjorde en planlagt terroraksjon langt mer sannsynlig; blant annet fant de et kart der avisa Jyllands-Postens redaksjonslokaler var merket av, i mannens bagasje. I tillegg oppdaget de at mannen har operert med tre forskjellige identiteter.

Jyllands-Posten har hatt terrorspøkelset hengende over seg etter at de i 2005 trykte karikaturer av profeten Muhammed.

Politiet tror den uidentifiserte mannen ved et uhell detonerte sprengstoffet mens han holdt på å lage ei bombe. Ifølge den belgiske avisa Het Niewsblad skal sprengstoffet være TATP.

Stoffet er velkjent i terrorkretser, og ble bl.a. brukt under terroraksjonen i London i 2005.

BOMBESKADD: Mannen pådro seg skader under eksplosjonen på Hotel Jørgensen. Foto: DANSK POLITI/SCANPIX
BOMBESKADD: Mannen pådro seg skader under eksplosjonen på Hotel Jørgensen. Foto: DANSK POLITI/SCANPIX Vis mer