Bombemannen ryster verden

Gamle skjeggete menn omfavnet hverandre i stolthet og glede da Pakistan i går sprengte fem atomladninger som hevn mot Indias maktdemonstrasjoner. Prøvesprengningene var det endelige beviset på at våpenkappløpet i Sør-Asia er ute av kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og de er beviset på at to folk som hater hverandre, nå har muligheten til å utrydde hverandre.

Det fattige India med 940 millioner innbyggere og det enda fattigere Pakistan med 140 millioner har innledet en kjernefysisk nervekrig som kan ende i ragnarokk. Det gjensidige hatet mellom to folk som tre ganger har vært i krig, truer allerede terrorbalansen.

- Jeg er stolt over at det var jeg som fikk ta beslutningen om å sprenge de fem ladningene, sa Pakistans statsminister Nawas Sharif i en fjernsynstale til sitt folk i går ettermiddag, norsk tid.

- Dette betyr at vi må revurdere vårt løfte om ikke å foreta flere prøvesprengninger, sa Indias statsminister Atal Bihari Vajpayee.

Den pakistanske statsministerens følelsesladde tale til sitt folk lød som et ekko av gamle krigserklæringer der han sa seg villig til å dele sitt folks skjebne i tunge tider.

- Hvis folket etter dette bare får ett måltid mat om dagen, skal heller ikke mine barn spise mer enn ett måltid hver dag, sa han.

Terror

Med atomprøvesprengningene har statsminister Sharif etablert en terrorbalanse i en av verdens folkerikeste og fattigste regioner. Pakistan erklærte at de allerede er klare til å montere atomstridshoder på langdistanseraketten Ghauri med en rekkevidde på over 1300 kilometer. Pakistan har trolig 25 stridshoder som kan nå nesten hele India. India har raketter med enda større rekkevidde og kanskje 65 stridshoder.

Pakistanske myndigheter sa i år formiddag at India hadde planer om å angripe landets kjernefysiske anlegg, og erklærte at de var forberedt på å møte et angrep og slå det hardt tilbake. Han bestemte seg for å sprenge atomladningene til tross for at president Bill Clinton innstendig forsøkte å snakke ham fra det. Ladningene sprang bare en halv time etter at den amerikanske presidenten hadde lagt på telefonen.

- Dette er en gledens dag da gud ga oss mot til å gjøre dette, sa Sharif.

Jubel og fest

Erklæringen og prøvesprengningene ble møtt av jubel i Pakistans storbyer. Menneskene strømmet ut i gatene, omfavnet hverandre og skjøt vilt i lufta. Pakistanske kvinner stilte seg opp og delte ut søte kaker, et tradisjonelt tegn på fest og glede. De fleste glemte at prøvesprengningene automatisk fører til amerikanske straffeaksjoner som like automatisk vil ramme landets fattigste innbyggere.

- Men vi skal stå imot alle straffereaksjoner. Regjeringen vil støtte dere, og vi skal selge et stort antall offentlige bygninger og kontorer og bruke pengene til å hjelpe befolkningen gjennom de harde tidene som venter, sa Sharif.