«Bombemannen» settes fri

Høyesterett opphevet dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 44 år gammel mann som ble dømt til 12 års fengsel for å ha plantet en bombe i Bandidos-lokalene i Drammen blir satt fri. Høyesterett har i dag opphevet dommen fra lagmannsretten etter bombeangrepet mot Bandidos-hovedkvarteret i 1997.

Fri mann

Mannens forsvarer, John Christian Elden er svært fornøyd med avgjørelsen.

- Jeg har snakket med min klient i Hamar fengsel i ettermiddag, og han er svært glad for avgjørelsen om at han er en fri mann. Han har fått med seg at statsadvokaten vil fremme saken på nytt for lagmannsretten, og vil arbeide for å bli endelig frifunnet og for å få oppreisning for den tiden han har sonet dom uriktig, sier Elden til Dagbladet.no.

Advokat Elden roser sin kollega Fridtjof Feydt, som var forsvarer for mannen tidligere.

- Det er prisverdig av advokat Fridtjof Feydt, som bisto mannen i lagmannsretten, å legge ned såpass med arbeide for å få Norge dømt i Strasbourg. Det er ikke ofte det skjer.

HA-sympatisør

44-åringen var medlem i MC-klubben Screwdrivers på Hamar, som støttet Hells Angels i krigen mot Bandidos på 1990-tallet. Han ble funnet skyldig i å ha deltatt i rekognosering, tilpasset fluktbilen og rekruttert fluktbilsjåføren etter bomben som ødela deler av Drammen sentrum og tok ett liv. Han har hele tiden nektet straffskyld. En ny rettssak mot 44-åringen kan komme opp neste år, skriver NTB.

TOK ETT LIV: En kvinne som tilfeldivis kjørte forbi da bomben eksploderte ble drept i 1997 da Bandidos-hovedkvarteret i Drammen ble bombet. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
TOK ETT LIV: En kvinne som tilfeldivis kjørte forbi da bomben eksploderte ble drept i 1997 da Bandidos-hovedkvarteret i Drammen ble bombet. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

- Påpakning fra Menneskerettsdomstolen

Den 44 år gamle mannen anket til Høyesterett fordi lagdommeren var inhabil i 2003 uten at det nyttet. Han og fire andre brakte saken inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen som avsa dom 31. juli i år. Domstolen var enige i sin avgjørelse om at det hadde vært feil i saksbehandlingen.

- Det er bra at Høyesterett fikk en påpakning fra Menneskerettsdomstolen i denne saken som forhåpentligvis medfører en liten kursjustering ved at man aldri kan kompromisse om rettssikkerhet, mener advokat Elden.