Bombemassaker i Basra

Flere skolebarn er blant de over 40 drepte i byen Basra sør i Irak i dag morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opp til 40 mennesker ble drept i tre eksplosjoner i byen Basra sør i Irak onsdag morgen.

Bombene, som gikk av mer eller mindre samtidig, rammet tre politistasjoner i byen. Over 200 skal være skadet.

Drepte skolebarn

Ved den ene politistasjonen rammet bomben også to skolebusser. Minst en av disse skal ha vært fulle, opplyser nyhetsbyrået AP, som har en reporter på stedet. En lokal politisjef opplyser at minst ti grunnskolebarn som gikk forbi stasjonen da bomben eksploderte, er blant de drepte. Den ene skolebussen er helt utbrent.

Store tap

Politifolk i byen kunne ikke oppgi noe nøyaktig tall, men snakket om store tap.

Blant annet ble en bil med barn på vei til daghjem rammet av den ene av eksplosjonene, sa en polititalsmann.

Nordmenn trygge

Forsvarets fellesoperative hovedkvarter melder til Dagbladet.no at ingen av de norske soldatene i området har blitt rammet eller vært i nærheten.

- Eksplosjonene var inne i selve Basra by, mens leiren våre soldater bor i ligger et godt stykke utenfor selve bysentrum. Ingen av våre soldater vil bevege seg inn i byen i dag, sier Oberstløytnant Tore Idsøe til Dagbladet.no.

svært spent

Situasjonen i Basra har den siste tiden vært spent. Mandag denne uken ble det avfyrt tre bombekastergranater mot de britiske okkupasjonsstyrkenes hovedkvarter i byen, uten at noen kom til skade.

- Det var sprengladninger plassert i biler som eksploderte, sa den britiske militærtalsmannen John Arnold.

Panikk

- Folk kaster stein på soldatene våre og hindrer dem i å komme fram til to av politistasjonene, tilføyde Arnold ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han tilføyde at det var for tidlig å si om eksplosjonene ble utløst av selvmordsbombere. Eksplosjonene skapte panikk i morgenrushet i Basra, der forholdene har vært forholdsvis fredelige mens andre deler av Irak har vært rammet av en voldsbølge den siste måneden.

KAOS: Det hersker kaos i Basra etter at tre kraftige bomber rammet den sør-irakiske byen i dag morges. Blant de drepte er flere skolebarn.
DREPT: Over 40 skal være drept og over 200 skadet, melder lokale politisjefer.