Bomben fjernet i natt - leter etter flere

Fosforbombe fra andre verdenskrig i jordlass. - Det begynte å ryke og svi i fingrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sprengstoffeksperter fra Forsvaret fjernet i natt ved 01.30-tiden bomben som ble funnet i fyllmasse under planering i en hage i Floraveien nær Åråsen stadion i Lillestrøm ved 20.30-tiden i går kveld.

Det er en fosforbombe fra andre verdenskrig, som det er funnet flere av på Romerike de siste tiårene, og som skal detoneres fredag.

Ialt 47 innbyggere på 24 adresser innenfor en radius  av 150 meter i nabolaget ble evakuert til Skedsmohallen. Ved 02-tiden opphevet politiet sperringene slik at de evakuerte kunne flytte hjem igjen.


Stenger graveområde
- Bomben var 30-40 centimeter lang. Den kom med jordmasser fra  graving på et område i Sildreveien på Kjeller, noen hundre meter unna hagen der den ble funnet.

- Forsvaret har sperret av dette området i natt og fått konstatert at det ikke ligger flere slike bomber i overflaten. Området skal undersøkes nærmere fredag for å finne ut om det ligger flere i bakken, opplyser operasjonsleder Geir Eriksen i Romerike politidistrikt til Dagbladet.no

- Begynte å ryke

Jan Tyskeberget hjalp Bjørn Pettersen med å planere i hagen i Floraveien. Pettersen hadde fått et lass fyllmasse fra Kjeller.

- Plutselig dukket det opp en sylinderlignende gjenstand i jordmassen. Da Jan skulle løfte den bort, begynte det å ryke. Det sved i fingrene, og han måtte kjøle dem ned i vann, forteller Pettersen til Romerikes Blads nettutgave.

Foto: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.
Foto: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX. Vis mer

- Bombeekspertene fra politiet og forsvaret har fraktet bomben vekk fra åstedet til et ubebodd område. Der vil den bli tatt vare på, og på dagtid fredag skal den detoneres, sier politiadvokat og pressekontakt Tom Danielson i Romerike politidistrikt til NTB. 

- Laget for å ødelegge 

Eksperter fra Forsvarets eksperter plasserte  bomben  i en armert klokke som er fylt med sand og vann. Den ble fraktet bort i en lastebil.

- Risikoen behøver ikke å ha vært så stor, men vi tok ingen sjanser. Dette er et sprenglegeme laget for å ødelegge og skade. Det blir interessant å se hvilken sprengkraft den har når vi får detonert den, sier Danielson.

- Mange slike funn i området

Slike bomber er ikke noe uvanlig i området, fortalte en av de evakukerte i Skedsmohallen, Harry Lund, til Dagbladet.no seint i går kveld.

- Der er mange slike bomber som har blitt funnet i området tidligere. Jeg synes de blåser opp denne situasjonen alt for mye, sier han.

Bomben fjernet i natt - leter etter flere