Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bomben gikk av like før planlagt norsk middag

Flere nordmenn kunne blitt skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redd Barnas stedlige representant i Kabul, Inger Guddal, sto ferdig pyntet og klar til å bli kjørt noen hundre meter til kveldens middag med den norske utenriksministeren da det smalt.

- Jeg bor i nærheten av hotell Serena og sjåføren satt klar i bilen for å kjøre meg til middagen der mange av de norske i Afghanistan skulle møte delegasjonen med utenriksminister Jonas Gahr Støre i spissen, sier Inger Guddal til NTB.

Hun sier det var en kraftig eksplosjon og mange minutter med skuddveksling. Selv så hun ikke noe, men forsto at noe alvorlig var skjedd.

- Jeg ringte ambassaden og fikk beskjed om at ingen norske var alvorlig skadd, men noen middag ble det ikke, sier Guddal.Sikreste i Kabul
Guddal ble senere detaljorientert av mange av de 60 ansatte som jobber for Redd Barna i Kabul. De brakte videre meldingene på afghansk radio.

- Selv har jeg fulgt sendinger på det BBC-programmet vi får inn, forteller hun.

Guddal sier eksplosjonen skjedde mellom en halv time og tre kvarter før middagen etter planen skulle startet.

- Hotellet er det ingen som nå kommer i nærheten av, men denne aksjonen viser jo at selv all verdens sikkerhetssystemer ikke hjelper. Dette hotellet regnes som ett av de absolutt sikreste steder i Kabul. Likevel skjer dette, sier hun.

Murt igjen
Guddal sier hotellet som også NORAD har en eierandel i, ble utsatt for et angrep tidligere.
Da ble det besluttet å mure igjen vinduene både i første og annen etasje. I tillegg ble det bygget barrikader foran hotellet med vaktposter hele døgnet.

- I hele dette området har det vært mange selvmordsaksjoner. Det ligger militærforlegninger og militære installasjoner av forskjellig slag langs veien til Jalalabad. Derfor er området veldig utsatt, men Serena ble altså betraktet som veldig sikkert, sier Guddal.

Mange representanter
Gjestene til den planlagte middagen var stedlige representanter for norske sivile organisasjoner, politi og militære. Alle har det til felles at de jobber for å få det afghanske samfunnet til å fungere mest mulig normalt.

Den stedlige representanten for Kirkens Nødhjelp, Gry Synnevåg, var blant dem som var vei til middagen da eksplosjonen skjedde.

STENGTE VEIER: Området rundt hotell Serena har blitt sperret av politiet etter ettermiddagens angrep. Foto: REUTERS/SCANPIX
STENGTE VEIER: Området rundt hotell Serena har blitt sperret av politiet etter ettermiddagens angrep. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Generalsekretær Anne Kristin Sydnes sier Synnevåg er i sikkerhet, men at hun ikke er tilgjengelig for andre enn de ansatte i Kirkens Nødhjelp som følger utviklingen etter eksplosjonen.

Generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktningehjelpen sier organisasjonens ansatte i Kabul har fått beskjed om å holde seg innendørs.

- Angrepet viser hvor vanskelig det er å arbeide i landet. Om lag 130 angrep ble i fjor rettet mot hjelpeorganisasjonene og det blir stadig mer komplisert å slippe til der nøden er størst.

Flere av organisasjonens 225 ansatte i Kabul var på vei til hotell Serena for å delta i middagen, men heldigvis kom eksplosjonen før de var fremme, sier Rasmusson.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media