Bomben kan ha vært selvmordsangrep

Finsk politi tror en ung student sto bak bombeangrepet i Finland fredag. Politiet tror han utløste bomben, og tok med seg seks andre inn i døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den unge mannen, som var finsk, døde selv i eksplosjonen. Han var den siste som ble identifisert av de sju ofrene.

- Dette er en forbrytelse som savner sidestykke i Finland, sier statsminister Paavo Lipponen.

Flere enn 60 ble skadd i bomben som gikk av i et smekkfullt kjøpesenter.

Finland er i sjokk etter hendelsen, og de drepte ble lørdag hedret i en minnegudstjeneste.

Terror eller galskap?

Sjokket etter angrepet ble ikke mindre da finsk politi lørdag ettermiddag gikk ut med informasjon om at det kan ha vært en av de drepte som sto bak angrepet. Mannen, som var finsk og som var rundt 20 år, bodde i hovedstadsområdet. Men finsk kriminalpoliti kan ikke si noe om motivet for bombeangrepet.

Ifølge politiet var den unge mannen student ved Helsingfors universitet. Han var tidligere ustraffet, og det var lørdag uklart om han handlet på egen hånd, eller hadde medhjelpere, opplyste etterforskningsleder Tero Haapala på en pressekonferanse lørdag.

Lørdag var det derfor fortsatt høyst uklart om eksplosjonen var utført av en sinnssyk person eller om angrepet var en målrettet terrorhandling.

Bombe på 2 kilo

Politiet gikk også ut med informasjon om bomben, den var på 2 kilo og inneholdt hagl av den typen som brukes i hagler.

Ifølge politiet var bomben av en slik type at det kreves gode kunnskaper om sprengstoff for å kunne greie å produsere den. Det var derfor en gåte hvordan studenten eventuelt hadde greid å lage bomben.

Finsk politi sa lørdag at de skulle gå i gang med arbeid for å finne ut hva slags kontakter studenten hadde, særlig om han hadde kontakter til utlandet.

Senteret var fullt

Bomben gikk av like før klokken 19.30 finsk tid fredag kveld. Kjøpesenteret var fullt av kunder, ikke minst barnefamilier. Øyenvitner beskrev like etter overfor finsk radio en kaotisk situasjon inne i senteret.

- Det ligger blodige mennesker i trappene, et barn sitter alene, føttene hans er blodige, her er mange skadde, beskrev reporteren for en svenskspråklig finsk radiostasjon.

Kjøpesenteret Myyrmanni som ligger i Vanda like utenfor Helsingfors, er Finlands nest største kjøpesenter. Det har 138 butikker og restauranter, og så mange som 2.000 kan ha vært inne i senteret da det smalt.

Blant de drepte var ett lite barn, ei lita jente, opplyser det finske nyhetsbyrået FNB.

Rundt 60 skadde

Rundt 60 mennesker ble sendt til sykehus med til dels alvorlige skader etter eksplosjonen. Lørdag formiddag sa overlege Eero Hirvenso ved sykehuset i Helsingfors til FNB at samtlige skadde da ble antatt å være over den mest kritiske situasjonen. Lørdag kveld lå fortsatt 51 skadde på finske sykehus etter bombeangrepet.

Den finske regjeringen ble lørdag kalt inn til krisemøte.

Statsminister Paavo Lipponen lovet at regjeringen vil sørge for at alle mulige ressurser settes inn for at den eller de skyldige skal tas. Etter at politiet utpekte en av de drepte som den antatte skyldige, utrykte Lipponen lettelse over at det «trolig dreide seg om en privat handling».

Lørdag ettermiddag ble det holdt en gudstjeneste i Myrbacka kirke for å minnes de døde. Finlands president Tarja Halonen utsatte lørdag en planlagt reise til Genhve for å delta i gudstjenesten.

NTB