Bomben koblet til mobiltelefon

Det norske bombegisselet i Stockholm var bare en telefonsamtale fra døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

0(Dagbladet.no): Nordmannen som søndag satt med et bombebelte rundt seg i seks timer, skulle etter planen inkassere en narkogjeld på 50.000 kroner. Men i stedet ble han selv tatt til fange og torturert i flere døgn, ifølge Expressen.

Den 28 år gamle mannen er ifølge Expressen en kjenning av det norske politiet og ble nylig satt fri etter en fengselsstraff.

Nabo hørte smell

En av naboene hørte noe som kunne minne om et smell fra leiligheten i Tenstad, hvor nordmannen ble holdt fanget.

- Jeg hørte et smell for kanskje tre dager siden, som om noen ble mishandlet, har naboen uttalt.

Ifølge nordmannen selv ble han holdt fanget i minst tre dager.

- Hans forklaring er litt vaklende når han forteller om hvor lenge han har vært sammen med disse mennene, sier Isabel Thorén i Stockholmspolitiet til Expressen.

- Men det er helt klart at han ble holdt fanget mot sin vilje i flere døgn, sier hun.

EN OPPRINGNING FRA DØDEN: Bomben festet til det norske gisselet var tilknyttet en mobiltelefon. På bildet ser vi gisselet snakke i en fasttelefon han fikk fra politiet. Foto: SCANPIX
EN OPPRINGNING FRA DØDEN: Bomben festet til det norske gisselet var tilknyttet en mobiltelefon. På bildet ser vi gisselet snakke i en fasttelefon han fikk fra politiet. Foto: SCANPIX Vis mer

Etter at bombebeltet ble fjernet, ble mannen kjørt til sykehus etter et kort avhør. Sprengladningen er nå sendt til kriminalteknisk laboratorium for undersøkelser.

Foreløpig er en person pågrepet, mens flere er ettersøkte. Politiet vil ikke si noe om hvor mange som er ettersøkt i forbindelse med kidnappingen.

Skulle detoneres med mobilen

Bombebeltet skulle detoneres ved bruk av en mobiltelefon. Samme teknikk ble brukt under Madrid-bombene, skriver Aftonbladet.

- Den er vanlig i terroristsammenheng. Men jeg har aldri sett noe lignende i Sverige, sier bombeekspert Henric Östmark, ifølge avisen.

Selve bomben er koblet til en mobiltelefon. Når den får et inngående anrop går en elektrisk impuls gjennom en kabel til detonatoren som utløser eksplosjonen.

Enkel å lage

Ifølge den svenske bombeeksperten er det forholdsvis enkelt å lage en slik bombe.

Bomben koblet til mobiltelefon

- Bomben er ikke vanskelig å bygge, den kan man lage ved hjelp av internett. Det ser ikke ut til å være profesjonelt arbeid. Ledningene sitter ikke sammen og det er brukt mye tape, sier Östmark.

Dersom bomben hadde gått av, ville mannen blitt delt på midten og personer som befant seg innenfor en radius på 400 meter kunne blitt skadd.