Bomben på Bali

Medlemmer av al-Qaida er allerede utpekt som de skyldige etter bombeterroren på Bali lørdag kveld. Er virkelig verden så enkel?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FØRST KOM den dramatiske meldingen om bilbomben mot Kuta Beach i ferieparadiset Bali. Bare minutter etter kom de første meldingene om at mistanken rettet seg mot Osama bin Ladens nettverk al-Qaida. Siden den tid har terroreksperter og kjente og ukjente politikere uttalt seg med autoritet og skråsikkerhet. Dette er al-Qaidas verk.

Det som er sikkert, er at det dreier seg om en blodig terroraksjon av verste slag, rettet mot et turistparadis. Det er bekymringsfullt nok i seg selv. Men al-Qaida står ikke bak all djevelskapen her i verden. Det var ikke minst bombeattentatet mot et supermarked i Finland fredag kveld et eksempel på. Den 19-årige finnen tok sitt eget liv og dro med seg seks uskyldige mennesker i døden. Om han har lært av palestinske selvmordsbombere i Midtøsten er uklart, men det som er sikkert, er at slike aksjoner har en viss smitteeffekt. Det samme gjelder terroraksjoner av den typen som ble gjennomført på Bali lørdag kveld.

DØDSTALLENE PÅ BALI kan komme opp i over 200, de aller fleste vestlige turister. Selv om Indonesia er en muslimsk stat, er flertallet av Balis lokale innbyggere hinduer. Muligheten for at muslimer skulle bli drept var derfor liten. Det er ett av argumentene som brukes for at en muslimsk gruppe, trolig alliert med al-Qaida, står bak. En annen grunn er selvfølgelig at ofrene var fra det så hatede Vesten. Én pluss én er lik to.

Jemaah Islamiyah heter ei islamsk fundamentalistgruppe i Indonesia. Gruppa sies å ha om lag 200 medlemmer og mange flere tilhengere. Jemaah Islamiyah, som skal ha tilknytning til al-Qaida, ønsker at Indonesia, Malaysia og det sørlige Filippinene skal slås sammen til ett muslimsk rike. Den religiøse lederen Abu Bakar Ba'asyir, som er kjent for sine antiamerikanske og antijødiske holdninger, sies å være gruppas leder. Foreløpig har han benektet alle slike påstander.

FLERE TERROREKSPERTER sier at lørdagens terroraksjon bar alle kjente tegn på at den var gjennomført av al-Qaida. Salim Said, en kjent indonesisk militærekspert, er uenig. Han mener aksjonen skulle vært rettet mot USA dersom al-Qaida sto bak. Enkelte analytikere peker på at det var flest australiere blant de drepte, og antyder at aksjonen kanskje først og fremst var rettet mot australske mål. En journalist fra nyhetsbyrået AP minner om at australske soldater i 1999 tok kontroll over Øst-Timor og hjalp lokalbefolkningen der til uavhengighet. Det har ikke indonesiere i den tidligere ultranasjonalistiske militsen på Øst-Timor glemt. De ble nemlig kastet ut av området og har lenge ønsket hevn.

HVORDAN DET GÅR med Osama bin Laden og al-Qaidas nettverk etter USAs terrorkrig, er usikkert. De fleste mener at den felles kommandostrukturen er ødelagt, om den noensinne har eksistert. Nettverket består trolig av løst sammensatte grupper med felles interesser i det de mener er kampen for islam.

En aksjon behøver nødvendigvis ikke være iscenesatt av Osama bin Laden, om han fremdeles lever. Trolig tas initiativet i de enkelte gruppene eller cellene sjøl. Mange grupper har sin egen dagsorden, som ofte kan være sammenfallende med Osama bin Ladens, men slett ikke må være det. Men al-Qaida er blitt mer enn et begrep siden terroraksjonene mot USA 11. september i fjor. Derfor er det så greit å knytte det meste av terrorvirksomheten i verden til dette nettverket.

Foreløpig vet vi ikke engang om muslimer står bak lørdagens terroraksjon på Bali, selv om de fleste mener det er det mest sannsynlige. Det vi vet, er at president George W. Bush har et problem. Han har fått den amerikanske Kongressens fullmakt til å gå til krig mot Saddam Hussein i Irak, men under forutsetning av at den ikke går på bekostning av terrorkrigen mot al-Qaida. Dess flere spekulasjoner som går i retning av al-Qaida på Bali, dess mer må trolig president Bush igjen rette fokuset mot den fienden han syntes å ha glemt for en stund - Osama bin Laden og hans medsammensvorne. For det var vel ikke Saddam Hussein som sto bak bombeterroren på Bali?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer