Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EKSPLOSJON I KABUL

Bomben så kraftig at over 50 biler ble totalt ødelagt. - Som et jordskjelv

Ambassade-bydelen i Kabul blant de mest sikrede i verden. Over 80 drepte og 350 skadde.

METALLRESTER: Bomben i morgenrushet i Kabuls ambassadestrøk var så kraftig at minst 50 biler ble totalvrak.Foto: Omar Sobhani, Reuters/NTB Scanpix.       
METALLRESTER: Bomben i morgenrushet i Kabuls ambassadestrøk var så kraftig at minst 50 biler ble totalvrak.Foto: Omar Sobhani, Reuters/NTB Scanpix.        Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange eksperter på sikkerhetssituasjonen i Afghanistans hovedstad Kabul spør seg hvordan bilbombeaksjonen i morges kunne gjennomføres, men har ennå ikke fått noe godt svar fra afghanske myndigheter.

Eksplosjonen var så kraftig at mer enn 50 biler ble totalt ødelagt, skriver nyhetsbyrået AP.

Talsmann Najib Danish for innenriksdepartementet sier i formiddag at myndighetene i landet ikke vet hva som var målet for bomben.

KAOS: Scener i Kabul like etter at en selvmordsbombe eksploderte ved Tysklands ambassade. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer

De offisielle tallene fra afghanske helsemyndigheter var onsdag formiddag minst 80 drepte og minst 350 skadde. De fleste ofrene er sivile.

- Det føltes som et jordskjelv, sier 21 år gamle Mohammad Hassan til nyhetsbyrået Reuters. Han jobber i en bank like ved og slapp unna med en bandasje på hodet og blodig dress.

Helsemyndighetene har kommet med hasteoppfordringer til folk i Kabul om å gi blod. Et sykehus ligger bare noen hundre meter fra eksplosjonsstedet.

SIKKERHETSSTYRKER ved en ramponert bygning etter eksplosjonen i Kabul. Spørsmålet er hvordan bombebilen kom inn i en av de strengeste bevoktede bydelene i verden. Foto: Rahmat Gul, AP/NTB Reuters.
SIKKERHETSSTYRKER ved en ramponert bygning etter eksplosjonen i Kabul. Spørsmålet er hvordan bombebilen kom inn i en av de strengeste bevoktede bydelene i verden. Foto: Rahmat Gul, AP/NTB Reuters. Vis mer

Bydelen Wazir Akbar Khan, der alle ambassader ligger, også den norske, sammen med sentrale regjeringskontorer, er regnet blant de best sikrede bydelene på hele kloden.

Flere av de antatt mest utsatte bombemålene er beskyttet av tre meter høye vegger fra gateplan.

På vei til jobb

En bil med den kraftigste bomben som har gått av i Kabul på lang tid kom seg gjennomsikkerhetspunktene, og eksplosjonen skjedde i folkestinne gater i Zanbaq-kvartalet klokka 08.25 lokal tid da folk var på vei til jobb.

Eksplosjonen skjedde 300 meter fra den tyske ambassaden, og Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel opplyser i formiddag at en afghansk sikkerhetsoffiser ved landets ambassade er drept og to ansatte skadd..

SIKKERHETSVEGGER: Mange av de utsatte bombemålene i ambassadebydelen i Kabul er skjermet med tre meter høye murvegger. Her et militærsykehus som ble angrepet 8.. mars i år med over 30 drepte som utgang. Foto: Massoud Hossaini, AP/NTB Scanpix.
SIKKERHETSVEGGER: Mange av de utsatte bombemålene i ambassadebydelen i Kabul er skjermet med tre meter høye murvegger. Her et militærsykehus som ble angrepet 8.. mars i år med over 30 drepte som utgang. Foto: Massoud Hossaini, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Også ved Japans ambassade ble to ansatte lettere skadd.

Ifølge BBC ble Frankrikes ambassadebygning skadd, men ingen personer der kom til skade.

BBC opplyser at en sjåfør som jobbet for dem, ble drept og fire BBC-journalister såret i bombeangrepet i Kabul.

Sjåføren var en lokalt ansatt afghansk mann, og han var i ferd med å kjøre fire BBC-journalister på jobb da den kraftige bilbomben eksploderte i Kabul onsdag morgen. De fire journalistene ble såret og sendt til sykehus, men tilstanden er ikke livstruende for noen av dem, skriver NTB.

Kartet over den internasjonale bydelen i Kabul viser at den norske ambassaden ikke ligger i de aller nærmeste gatene til Zanbuq-kvartalet, som ble rammet.

Ingen norske skadd

Norsk UD fikk tidlig bekreftet at ingen tilknyttet Norges ambassade er skadd i eksplosjonen, men kommenterer ikke forholdene til norsk personell utover det.

- Vi kan ikke kommentere de sikkerhetsforanstaltningene vi til enhver tid tar i Kabul. Vi kan heller ikke gå inn på det totale antallet personell eller antallet nordmenn i Kabul, skriver kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode Overland Andersen, i en mail til Dagbladet.

Både Taliban og IS har påtatt seg aktive rolle i alle bombeangrepene i Kabul og andre steder i Afghanistan de siste månedene.

Taliban fordømmer

Taliban har lenge varslet en våroffensiv mot utenlandske «elementer» i Afghanistan, der USA fortsatt har en styrke på 8 400 mann. I tillegg har NATO om lag 5 000 mann på oppdrag i landet.

Taliban har ifølge Al Jazeera benektet at de står bak denne eksplosjonen.

Talsmannen Zabihullah Mujahid sier at Taliban fordømmer angrep som rammer sivile.

IS har ifølge BBC ikke meddelt noe om dagens bombe.

Tysklands ambassade er nabo med statsministerens kontor og justisdepartementet i Afghanistans. USAs ambassade ligger også i nabolaget.

Hele Norges coronakart