Bomben skulle løse MC-krigen

Konflikten mellom Bandidos og Hells Angels var rene borgerkrigen. Bomben som drepte en uskyldig forbipasserende skulle få slutt på mc-krigen forklarte de tiltalte i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

36 år gamle John Gerhard Berg, en av de sju tiltalte, erklærte seg skyldig i å ha sprengt hovedkvarteret til Bandidos i luften da saken mot dem begynte i Drammen i dag.

En annen tiltalt erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen om mordbrann, men innrømte å ha medvirket til å anskaffe sprengstoffet som ble benyttet.

De fem andre tiltalte erklærte seg ikke skyldige.

Det er nesten fem år siden bombeattentatet mot hovedkvarteret til MC-klubben Bandidos i Drammen. Tre personer som var inne i bygningen kom seg ut i live, men 51 år gamle Irene Astrid Bækkevold, som tilfeldig kjørte forbi MC-klubbens lokaler, omkom. Bomben forårsaket også skader for drøyt 285 millioner kroner i området.

Det var et svært omfattende sikkerhetsopplegg rundt Drammen tingrett da rettssaken startet mandag. Hele 30 politifolk sto vakt ved lokalene, og alle som skulle inn i rettssalen måtte gjennom grundig kontroll.

Alle de sju tiltalte har tilknytning til motorsykkelklubben Hells Angels (HA), og samtlige er tiltalt for mordbrann. Det er satt av fire uker til saken.

Borgerkrig

Konflikten mellom Bandidos og Hells Angels i Norge i 1997 var nesten som en borgerkrig, forklarte John Gerhard Berg (36).

Berg sammenlignet konflikten med forholdene i Nord-Irland.

Berg tilhørte en motorsykkelklubb på Hamar med tilknytning til Hells Angels. Klubbhuset deres ble utsatt for et attentatforsøk i 1996, og trusselen mot klubben og miljøet gjorde Berg svært sliten. Samtidig ønsket han å gjøre noe for å få slutt på denne tilstanden, så da han fikk beskjed om å utføre attentat mot hovedkvarteret til Bandidos i Drammen, var han innstilt på det, forklarte han.

Etter attentatet i Drammen der en tilfeldig forbipasserende person omkom, ble det inngått en fredsavtale mellom Bandidos og Hells Angels.

- Det er for ille at livet til en uskyldig måtte går med før det ble oppnådd fred, fortalte Berg.

Etter attentatet ble Berg syk. Han greide ikke å fungere verken som familiefar eller ute i samfunnet uten at han forsto hvorfor.

Da politiet i 2001 begynte å rette oppmerksomheten mot ham, ble presset så stort at han tilsto attentatet. Tilståelsen fungerte som en debrifing, forklarte Berg som har flere opphold i Libanon og Bosnia som FN-soldat bak seg.

- Skremmeskudd

-Bomben mot hovedkvarteret skulle være et skremmeskudd, og skulle medvirke til å få i gang fredsforhandlinger med motorsykkelklubben, forklarte John Gerhard Berg i Drammen tingrett.

- Dette skulle ikke være noen stor sak, sa Berg, men da bomben eksploderte, ble lua feid av hodet hans mens han syklet bort fra detonasjonsstedet. Hun kunne ikke si hvor langt unna han var da bomben gikk av.

- Da skjønte jeg hvor kraftig sprengladningen var, forklarte han i retten. Berg er en av de sju tiltalte i saken. Han tente på lunta før han parkerte bilen med eksplosivene utenfor hovedkvarteret til Bandidos.

Berg forklarte at han fikk ordre om å utføre attentatet av en av de andre tiltalte i saken, Torkjell Alsaker, som skal være lederen av Hells Angels i Oslo.

Berg forklarte at han har store hull i hukommelsen når det gjelder attentatet.

- Det gjelder tiden både før og etter, sa han i retten.

Politikonspirasjon

Berg ville ikke si om han har vært utsatt for konspirasjon da politiet etterforsket ham i saken.

Bakgrunnen for at dette spørsmålet kom opp, var at en politibetjent skal ha ringt Berg og utgitt seg for å være presidenten i Hells Angels i Stockholm.

Samtalen ble tatt opp på lydbånd, og har vært viktig for at Berg og seks andre er tiltalt i saken og må møte i retten.

Berg forklarte at politiet hadde fått med seg det han hadde sagt i samtaler med en kamerat og at dette gjorde at han ble satt under press av politiet for å forklare seg.

Det kom også fram i retten at politiet har utskrifter fra mobiltelefonsamtaler som Berg har foretatt.

(NTB)

BORGERKRIG: Bomben skulle få slutt på MC-krigen hevdet en av de tiltalte.