Bombene fra Balkan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det norske forsvaret har besluttet å sende brev til alt norsk personell som har vært i tjeneste på Balkan for å oppfordre alle med helseplager etter tjenesten til å kontakte Forsvaret. Man har mistanke om at rekruttene kan ha fått i seg støv fra granater armert med utarmet uran.
  • Metallet, som opprinnelig er et avfallsstoff, har vist seg særlig velegnet for å herde prosjektiler, slik at de trenger igjennom stål. Utarmet uran ble første gang brukt av Storbritannia og USA under Golfkrigen. Det er meldt om flere tilfeller av misdannelser blant barn og sykdom hos soldatene som deltok der, men ingen systematisk undersøkelse er foretatt.
  • I Italia, Spania, Frankrike, Portugal, Nederland og Belgia er soldater enten døde av blodkreft, eller de har fått diagnostisert sykdommen etter å ha tjenestegjort i Kosovo eller Bosnia, hvor det også ble benyttet utarmet uran. EU-leder Romani Prodi krever umiddelbart forbud mot bruk av utarmet uranammunisjon, hvis det er den minste risiko forbundet med den.
  • Da det under Kosovo-krigen gikk rykter om at NATO bombet med utarmet uran, benektet Pentagon ethvert kjennskap til bruken av ammunisjonen. Seinere måtte man imidlertid innrømme at metallet ble benyttet. Men så bombet man jo i den gode saks og menneskerettighetenes tjeneste.
  • Det er ille at unge soldater fra Norge og andre vesteuropeiske land kan pådra seg dødelige sykdommer ved å tjenestegjøre i Kosovo. Men det setter NATOs engasjement i et grotesk lys at man først benekter bruk av ammunisjonen, deretter overser eventuelle skadevirkninger inntil ens egne soldater blir rammet.
  • At det norske forsvaret lar alle soldater som har tjenestegjort på Balkan, gjennomgå legeundersøkelse, er en selvfølge. Like selvfølgelig må det være at bruk av utarmet uran forbys, og at NATO sørger for full åpenhet om hvor og hvor mye uran som ligger igjen til sivilbefolkningen. Hvis forsvarsalliansen bæres av så humane verdier som den hevder, bør den også sørge for å rydde opp etter seg, og bidra med hjelp til andre ofre enn sine egne.