Bombene kan ha vært laget av hårblekemiddel

Terroristene gikk opp løypa før 7. juli-aksjonen i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bombene som drepte 56 mennesker og skadde mer enn 700 i terroraksjonen i London 7. juli var peroksid-basert, og ble fraktet til åstedene i kjølebager den fatale morgenen. Og terroraksjonen var vel innøvd. Ni dager før angrepet arrangerte terroristene øvingstur på flere togstasjoner. Det bekrefter politiet overfor engelske medier i dag.

- Terrorist-metodikk

Politiet har gått gjennom 80 000 bilder fra overvåkingskameraer, og funnet at bombemennene Sidique Khan, Shahzad Tanweer og Germaine Lindsay først var innom Luton stasjon 28. juni før de reiste videre til King´s Cross.

- Dette impliserer at de kan ha vært på rekognoseringstur denne dagen. Vi vet at dette er en terrorist-metodikk: å sjekke tider, utforming og å ta sikkerhetsforbehold, sier sjef for Scotland Yards anti-terrordivisjon, Peter Clarke, til BBC News

Politiet har kartlagt terroristenes bevegelser etter at de fant billetter og kvitteringer i boligene som er satt i forbindelse med saken. Den fjerde selvmordsbomberen, Hasib Husasin, er ikke med på bildene.

Laget av peroksid

Politiet fant også to udetonerte bomber i en bil som de mistenkte selvmordsbomberne etterlot ved Luton togastasjon nord for den engelske hovedstaden. De såkalte HMTP-bombene var laget av peroksid og dekket med spiker.

- Bombene ble laget på en effektiv måte. De som lagde dem må ha gjort god research og hatt god trening i dette, sier Peter Clarketil nyhetsbyrået AP.

ARRANGERE ØVELSESTUR: Ni dager før bombene sprang 7. juli gikk Sidique Khan, Shahzad Tanweer og Germaine Lindsay opp terror-løypa på de ulike togstasjonene. Foto: AFP/ MET.POLICE/SCANPIX
ARRANGERE ØVELSESTUR: Ni dager før bombene sprang 7. juli gikk Sidique Khan, Shahzad Tanweer og Germaine Lindsay opp terror-løypa på de ulike togstasjonene. Foto: AFP/ MET.POLICE/SCANPIX Vis mer

Andy Oppenheimer, sprengstoffekspert i Jane´s Information Group, sier at HMTP tilhører en gruppe sprengstoff som lages av vanlige, lett tilgjengelige ting som hydrogenperoksid, som brukes i hårblekemidler.

- Det finnes ganske mye av denne typen peroksid-baserte eksplosiver og de er nokså populære blant terroristgrupper og i kriminalitet fordi de er enkle å anskaffe, sier Oppenheimer.

Intens etterforskning

Politiet etterforsker også et område på størrelse med 18 fotballbaner vest i Yorkshire. Etterforskerne mener stedet kan knyttes til den antatte bombefabrikken, en leilighet i Leeds.

I dag har også Al Qaida for første gang tatt på seg ansvaret for bombingene.

Peter Clarke sier at etterforskningen vil fortsette i flere måneder fremover.

- Vi forsøker å kartlegge bevegelsene deres så godt vi kan, sier Clarke.

Tre bomber sprang på t-banestasjonene Liverpool Street, Edgware Road og Kings Cross/ Russell Square. Den fjerde bomben gikk av på en dobbeldekker-buss på Tavistock Square. Politiets teori er at også han skulle ha sprengt bomben på t-banelinja, men at han ble forhindret.