- Bombene utløst av mobiler

De ti bombene som drepte 198 mennesker i Madrid skal ha blitt utløst av mobiltelefoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mobiltelefonene skal ha vært koblet til tennsatsen på bombene, og hadde alarmen innstilt på klokka 07.39, melder den spanske radiokanalen Cedena Ser.

Eksplosjonene som krevde 198 menneskeliv og skadet over 1400, skjedde mellom klokka 07.39 og 07.42.

Tennsatsene som ble brukt er imidlertid ikke typisk for den baskiske seperasjonsbevegelsen ETA. De pleier å bruke aluminium, mens tennsatsen til en udetonert bombe som ble funnet, var laget av kobber.

Mens etterforskningen pågår for fullt, har spanjolene stått sammen i sorgen i hele dag. Flaggene vaier på halv stang, skoler er stengt og folk gråter åpenlyst.

Roper ut sin avsky

I løpet av kvelden er millioner av spanjoler ventet å trekke ut i bygater over hele landet.

I etterkant av bombeangrepet eklærte statsminister Jose Maria Aznar tre dager landesorg, og oppfordret sine 40 millioner landsmenn til å delta i massedemonstrasjoner over hele landet klokka 19.

- Vi skal demonstrerer mot terroren, og for grunnloven, sa Aznar.

Allerede i går tok horder av mennesker til gatene for å rope ut sin avsky mot bombene, og utover kvelden ventes et enormt folkehav i spanske gater.

Tidligere i dag har offentlige bygninger holdt stengt. Klokka 12 stoppet hele landet opp i ett kvarter. Både på arbeidsplasser og i de spanske hjem var det en stille minnestund for de mange ofrene. TV-kanalene ble stille og folk gikk ut av bilene sine og sto på motorveiene. Rundt 11 millioner mennesker antas å ha vært med på minnestunden.

For noen familier ble dagen i dag et siste farvel med sine kjære, ettersom de første ofrene allerede er begravet.

Hvem står bak?

I etterkant av det blodige angrepet spekuleres det i hvem som kan stå bak. Så langt er det to hovedspor i etterforskningen - den baskiske separatistbevegelsen ETA, eller internasjonale islamistiske grupper som al-Qaida.

NUPI-forsker Espen Barth Eide understreket i går at det var viktig å holde begge muligheter åpne, men han la til at al-Qaida-sporet ble styrket utover ettermiddagen i går.

Mistanken til et internasjonalt nettverk som bin Ladens ble først og fremst vekket på grunn av bombeangrepets omfang, at det ikke ble varslet i forkant, og graden av planlegging og koordinering.

Mistanken ble styrket etter funnet av en varebil med tennsatser og et arabisk lydbånd, og at ei arabisk avis mottok en epost fra ei angivelig al-Qaida-gruppe som tok på seg skylda for bombene som drepte 198 mennesker og skadde over 1400.

- Denne varebilen er egentlig vel så interessant. Den ble funnet av politiet, og er bekreftet av spanske myndigheter, sa Barth Eide til Dagbladet.no i går kveld.

DEMONSTRERER: Mange tusen spanjoler er allerede ute i gatene. Klokka 19 er det forventet millionoppmøte.
DREPT: 192 mennesker er bekreftet drept etter gårsdagens terrorangrep.