Bombeofre for syke til å vitne

To av ofrene etter bomben 22. juli er så skadd at de får fritak fra vitneplikten.

HARDT SKADD:  Flere av ofrene ble svært hardt skadd under da Breiviks bilbombe eksploderte. To av dem slipper nå å vitne på grunn av skadene. Foto: Øistein Norum Monsen
HARDT SKADD: Flere av ofrene ble svært hardt skadd under da Breiviks bilbombe eksploderte. To av dem slipper nå å vitne på grunn av skadene. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To personer som ble hardt skadd i bombeangrepet har fått fritak fra vitneplikten i rettsaken mot Anders Behring Breivik, selv om de opprinnelig var kalt inn som vitner.

De bekrefter Siv Hallgren, koordinerende bistandsadvokat for de fornærmede fra regjeringskvartalet.

- Årsaken er at de er så skadd og traumatisert at de har fått rettens fritak, forklarer hun.

De to skulle vitnet onsdag i neste uke sammen med de sju andre som ble hardest skadd i angrepet og seks andre fornærmede.

- De gruer seg til å vitne foran en slik person, men de er godt forberedt, sier John Hestnes, leder for støttegruppen for de fornærmede i regjeringskvartalet om de andre vitnene.

- De har gått gjennom sine rapporter og tenkt gjennom hva som har skjedd, de har også vært i tinghuset for å se hvordan det foregår og snakket med sine bistandsadvokater for å forberede seg på hva som kommer, forklarer han.

- Hva har de tenkt til å si?

- De skal si sannheten om sitt forhold til det som skjedde, sier Hestnes.

Også Breiviks mor slipper å vitne. Hun er fritatt fra å vitne av helsemessige årsaker.

I retten i går fortalte Anders Berhring Breivik om rekognoseringen han gjorde ved regjeringskvartalet før bombeeksplosjonen.
Breivik påstår han rekognoserte ved regjeringsgata åtte ganger. Fire ganger holdt han seg på avstand, mens fire ganger gikk han forbi bygget.

- Det er viktig å ha med seg for eksempel en Clas Ohlson-pose for ikke å bli flagget, hevdet Breivik.