MASSIVT BOMBEANGREP : Elleve nabolag, for det meste sjia-muslimske, ble angrepet av 14 bomber i Bagdad i dag. Ifølge nyhetsbyrået associated press har ingen ennå tatt på seg ansvaret for bombeangrepet. Foto: Karim Kadim / AP photo
MASSIVT BOMBEANGREP : Elleve nabolag, for det meste sjia-muslimske, ble angrepet av 14 bomber i Bagdad i dag. Ifølge nyhetsbyrået associated press har ingen ennå tatt på seg ansvaret for bombeangrepet. Foto: Karim Kadim / AP photoVis mer

Bomber, blodbad og full politisk krise i Irak

Full politisk krise i Irak endte med bomber og blodbad i Bagdad, straks USA etter ni år hadde trukket sine soldater ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De samordnede bombe-angrepene i Bagdad er uten tvil et blodig svar fra sunni-muslimske grupper til statsminister Nuri al-Maliki, som er sjia-muslim, og som mandag fikk utstedt en arrest-ordre mot visepresident Tariq al-Hashemi, som er sunni-muslim.  Minst 13 av visepresidentens livvakter er arrestert og Hashemi anklages for terror-virksomhet, blant annet for å ha planlagt å drepe statsministeren.

14 bomber drepte minst 63 mennesker og skadet rundt 185, hovedsaklig i sjia-bydeler i Bagdad. Et av angrepene ble utført av en kamikaze-bomber i en sjukebil.

«Vår gjest»
Visepresident Hashemi har flyktet fra statsminister Maliki til den sjølstyrte landsdelen Kurdistan i Nord-Irak, hvor ingen av de to har makt. Derfra krever Maliki flyktningen utlevert. Men presidenten i Kurdistan, Massoud Barzani, avviser dette blankt.

- Visepresidenten er på offisielt besøk og vår gjest. Vi utleverer ikke gjester, heter det seg.

Gjesten Hashemi er i byen Arbil, der han på en pressekonferanse har sagt seg villig til å forsvare seg i retten, men ikke i en rett i Bagdad, snarere på en slags «nøytral grunn» i Kurdistan. Også presidenten i Irak, Jalal Talabani, er fra Kurdistan.

Ta til vettet
Når statsministeren krever visepresidenten utlevert fra presidenten, hvor er vi da?

 MINST 63 DREPT  : Rundt 185 er skadet og minst 63 er drept etter bombeangrepene i Bagdad i dag. Foto: Reuters
MINST 63 DREPT : Rundt 185 er skadet og minst 63 er drept etter bombeangrepene i Bagdad i dag. Foto: Reuters Vis mer

Fra USA fant visepresident Joe Biden grunn til å ringe statsminister Maliki og presidenten i parlamentet, Osama al-Nujaifi, som er sunni-muslim, for å rett og slett be noen og enhver om å ta til vettet. Irak kan rakne i sekterisk vold.

Den flyktede visepresident Hashemi er fra valgforbundet Irakiya, som lørdag trakk seg ut av parlamentet i protest mot statsminister Maliki. De anklager ham for å være autoritær. Tidligere statsminister Iyad Allawi fra dette partiet har sammenliknet Maliki med den avdøde diktatoren Saddam Hussein.

Krutt-kammer
I denne overopphetede maktkampen forsøker statsminister Maliki å avsette visestatsminister Saleh al-Mutlak, som også er fra Irakiya, etter at han også har sammenliknet sjefen sin med Saddam. Derfor har Irakiya trukket sine statsråder ut av regjeringa. Men statsminister Maliki truer dem:

- Dersom de ikke kommer tilbake til neste regjeringsmøte kommer vi til å utnevne nye statsråder, sa Maliki, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Noen leker med fyrstikker i et krutt-kammer. Og blodbadet kan være forspillet til en borgerkrig. Men kurderne, som helst vil frigjøre seg fra Irak og danne sin egen stat, ønsker ikke å sette sitt sjølstyre i fare. De har et anstrengt forhold til både sunnier og sjiaer. Nå ber de alle parter om å møtes til et krisemøte.

 OMFATTENDE SKADER  : Flere bygg er bombet sønder og sammen etter angrepet torsdag formiddag.    Foto: Saad Shalash / Reuters
OMFATTENDE SKADER : Flere bygg er bombet sønder og sammen etter angrepet torsdag formiddag. Foto: Saad Shalash / Reuters Vis mer