Bomber eller samer?

TROMSØ (Dagbladet): Før helga lå brevet i Ole Mathis Oskals postkasse. Avsender var Forsvaret. Som varsler at de tvangsinnløser hans rett til å drive reindrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå trygler samene i indre Troms om hjelp fra FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Forsvaret vil binde sammen øvingsområdene Mauken og Blåtind i indre Troms, til et gigantisk skytefelt på hele 240 kvadratkilometer.

Maktesløse

I brevet til Oskal og de andre reineierne gjør Forsvaret det klart at de akter å ekspropriere beitelandet, i første omgang for å bygge vei gjennom villmarka.

Stortinget godkjente inngrepet i april 1997, men motstanderne hevder at beslutningen er tatt på sviktende grunnlag.

Samene føler seg maktesløse og mener reindriften får dødsstøtet når Forsvaret om kort tid setter spaden i jorda. Også forskning underbygger samenes frykt.

- Norske myndigheter overkjører oss, beitelandet vårt ødelegges. Her lytter ingen til oss, vi må hente hjelp i utlandet, sier Ole Mathis Oskal.

Reindriftsutøverne sender nå brev til fem ulike FN-instanser, deriblant Mary Robinson, FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Dobbelmoral

- Vi ber Robinson reise hit for å se hvordan folkeretten ignoreres av mektige interesser i et «demokratisk» land, sier Oskal til Dagbladet.

John Bernhard Henriksen har arbeidet som jurist hos FNs høykommissær i Genhve. Nå opptrer han på vegne av norske samer. Han mener saken avdekker norsk dobbeltmoral i menneskerettssaker.

- I utlandet taler vi varmt

for urfolks rettigheter. Men vi er ikke like flinke på hjemmebane. Derfor er dette en pinlig sak for Norge. Det kan ikke være tvil om at inngrepet river vekk det materielle kulturgrunnlaget for samene i indre Troms, sier Henriksen.

skjalg.fjellheim@dagbladet.no