Bomber eller samer?

TROMSØ (Dagbladet): Før helga lå brevet i Ole Mathis Oskals postkasse. Avsender var Forsvaret. Som varsler at de tvangsinnløser hans rett til å drive reindrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nå trygler samene i indre Troms om hjelp fra FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Forsvaret vil binde sammen øvingsområdene Mauken og Blåtind i indre Troms, til et gigantisk skytefelt på hele 240 kvadratkilometer.

Maktesløse

I brevet til Oskal og de andre reineierne gjør Forsvaret det klart at de akter å ekspropriere beitelandet, i første omgang for å bygge vei gjennom villmarka.

Stortinget godkjente inngrepet i april 1997, men motstanderne hevder at beslutningen er tatt på sviktende grunnlag.

Samene føler seg maktesløse og mener reindriften får dødsstøtet når Forsvaret om kort tid setter spaden i jorda. Også forskning underbygger samenes frykt.

- Norske myndigheter overkjører oss, beitelandet vårt ødelegges. Her lytter ingen til oss, vi må hente hjelp i utlandet, sier Ole Mathis Oskal.

Reindriftsutøverne sender nå brev til fem ulike FN-instanser, deriblant Mary Robinson, FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Dobbelmoral

- Vi ber Robinson reise hit for å se hvordan folkeretten ignoreres av mektige interesser i et «demokratisk» land, sier Oskal til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.