Bomber i Kabul

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Krigen i Afghanistan er ikke over. Det forteller bombene som torsdag ble detonert i Kabul, og attentatet mot president Hamid Kharzai i Kandahar. En del av hensikten bak angrepene er åpenbart å formidle nettopp dette budskapet til omverdenen i dagene før markeringen av ettårsdagen for terrorangrepene mot New York og Washington. Det er uklart hvem som står bak. Det kan være gjenværende celler av Taliban-regimet som USA bombet fra makta etter 7. oktober i fjor. Men det kan også være styrkene til Gulbuddin Hektamayar som har erklært hellig krig mot de amerikanske styrkene i Afghanistan.
  • Hektamayar var blant geriljalederne som overtok makta da Sovjet trakk ut sine styrker, og som kastet Afghanistan inn i den borgerkrigen som la Kabul i grus og banet veien for Taliban. CIA har forsøkt å likvidere Hektamayar fordi han avslo å anerkjenne det USA-støttede regimet til Karzai. I stedet bygger Hektamayar opp motstand mot det amerikanske nærværet i landet etter samme mønster som motstanden mot det sovjetiske nærværet for tjue år siden.
  • Etter USAs overbevisende militære suksess i krigen mot Taliban og al-Qaida i Afghanistan, hadde USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld bare dryppende ironi til overs for alle kritikere som advarte mot at Afghanistan kan utvikle seg til et langvarig, militært vietnamkrigliknende mareritt for USA. Bush-regjeringen avviste at USA kom til å engasjere seg i oppbyggingen av «nye» Afghanistan. Nå gjør amerikanerne akkurat det presidenten sa de ikke ville gjøre.
  • Som politiker er president Hamid Karzai en ren amerikansk oppfinnelse. Han har bodd i USA, og slektningene hans driver restauranter i delstaten Virginia. Amerikanske styrker fraktet ham inn og ut av landet under krigen mot Taliban, og ga ham pengene og våpnene han trengte for å skaffe seg tilhengere. President Bush inviterte ham til Det hvite hus, og plasserte ham på galleriet i Kongressen under presidentens årlige tale om unionens tilstand. Både i Kandahar og Kabul blir Kharzai beskyttet av amerikanske livvakter.
  • Pessimistiske amerikanske offiserer spår nå at amerikanske styrker kan bli nødt til å holde styrker i Afghanistan like lenge som de har stått i Sør-Korea. Der har USA holdt en stor, stående styrke i mer enn femti år.