Bomber kvinner og barn

Det er all grunn til å tro at det er kvinner og barn blant de gjenlevende al-Qaida-krigerne som har forskanset seg i fjellhuler ved byen Surmad, øst i Afghanistan. Der slipper allierte fly sin dødelige last.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette gjør meg så trist, så sint. De dreper kvinner og barn, sier Bakh Mohammed, ifølge telegrambyrået AP. Bakh Mohammed er lærer i Surmad.

Amerikanske talsmenn sa i går at de regnet med at 500 al-Qaida-krigere var drept i slaget som begynte sist helg, og at det er halvparten av styrkene. Afghanske kommandanter som kjemper sammen med amerikanerne, sier de tror det var 2000 soldater fanget inne i hulene som er omringet.

Storfamilier

For lokalbefolkningen her er det gammelt nytt at det er kvinner og barn blant al-Qaida-krigerne. Mange av dem hadde sine familier med til Afghanistan, og mange giftet seg med afghanske kvinner og hadde flere koner og store husholdninger.

- al-Qaida-krigerne har åpenbart planlagt en langvarig beleiring. De hadde med seg mange hundre sekker med mel og sukker, granatkastere og kanoner. Tsjetsjenerne hadde også med seg 100 familiemedlemmer, sier Roseddin, som reiste fra landsbyen Shah-e-Kot da tsjetsjenerne og araberne kom til landsbyen i desember. Det er her noen av de verste kampene har rast de siste dagene.

Det er svært usikkert hvor mange kvinner og barn som er igjen i hulene som nå blir bombet av de aller mest moderne bombene, som trenger gjennom betong og fjell. Trolig er noen sendt ut via smuglerruter. Men hvor mange vet ingen.

Vet om kvinnene

Også den amerikanske forsvarsministeren, Donald Rumsfeld, innrømmer på et generelt grunnlag at sannsynligheten for at det er kvinner og barn til stede i hulene, er stor.

- Vi har antatt at der du finner større grupperinger av al-Qaida- og Taliban-krigere, vil du også finne ikke-stridende sammen med dem, som er familie eller tilhengere på en eller annen måte, sa Rumsfeld mandag denne uka. Samtidig ble det kjent at åtte amerikanere var drept i slaget.

- Hva har de gjort? De er uskyldige, sier Haji Sultan i Surmad til AP. Han står på trappa i skolestua i byen mens et amerikansk bombefly tordner lavt over byen og slipper varmesøkende luft-til-bakke- raketter, som har evne til å trenge gjennom tykke fjellpartier. Og Sultan blir sint.

- Dette er bare brutalt. Da Taliban kollapset, trodde vi at det ville bli bedre. Vi trodde vi ville få fred. Men det får vi ikke, sier han.

HARDE KAMPER: Amerikanske soldater ankommer Sirkanel i Afghanistan for å slåss mot gjenværende Taliban- og al-Qaida-soldater som skal gjemme seg i fjellhuler med familiene sine.