Bomber mot mediene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Natt til i går ble fjernsynshuset i Bagdad bombet. Amerikanerne bekreftet at irakisk kringkasting var blant de målene som ble angrepet for å svekke Saddam Husseins kontroll av landet. Seinere i går benektet britene at koalisjonsstyrkene hadde forsøkt å sette fjernsynsstasjonen ut av spill. Den var uansett bare ute av drift noen få timer.
  • I og med at aksjonen mot de irakiske mediene var mislykket så langt, er det ikke underlig at britene forsøker å dempe inntrykket av at mediehus og journalister som er tilknyttet dem, er blant bombemålene. Amerikanerne har derimot åpenbart ingen skrupler med å bekrefte dette.
  • Under NATOs bombing av Beograd i 1999 var også fjernsynshuset definert som et militært mål. I et forsøk på å stanse «propagandaen fra Milosevic» ble stasjonen bombet og flere journalister drept. Den gangen støttet blant andre den norske utenriksministeren Knut Vollebæk aksjonen, mens den møtte kraftige protester fra blant andre den europeiske kringkastingsunionen.
  • Det er ikke tvil om at massemediene blir propagandainstrumenter under en krig, eller om at mediene under Saddam aldri har kunnet operere fritt. Det gir imidlertid ikke grunnlag for å gjøre mediene til krigsmål. Også irakiske medier kan gi oss en flik av virkeligheten i landet, en flik som vil nyansere bildet som de mediene som styres av USA og Storbritannia gir. Enda mer alvorlig er det at når mediene blir krigsmål, defineres også journalister som krigsdeltakere.
  • Det er blitt sagt at denne krigen er den første som går «live» på tv-skjermer over hele verden. En rekke journalister er med de allierte okkupasjonsstyrkene inn i Irak. Andre befinner seg i Bagdad eller andre byer, der de forsøker å rapportere mer eller mindre uavhengig. I og med at irakiske medier og journalister er utpekt som bombemål, kan vi risikere at også de journalistene som ønsker å være uavhengige av de alliertes styrker, kommer i faresonen. Det er ikke gitt at deres rapporter til enhver tid vil støtte USA. Bomber mot medier er dårlige argumenter for demokrati og frihet, det er noe også irakerne forstår, uansett hvor undertrykt de er av Saddam.