Bomber og folk i gatene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

President George Bush likte ikke å reise utenlands før han ble president. Det er grunn til å tro at han heller ikke liker spesielt godt å reise utenfor USA etter at han flyttet inn i Det hvite hus. Mens irene kalte opp en pub etter Ronald Reagan og gjorde ham til æresborger i forfedrenes landsby, og hundre tusen jublende tok imot Bill Clinton, demonstrerte minst ti tusen mot Bush og USAs politikk i Irak da presidenten kom til EU- USA-toppmøtet i helga.

Neste stopp var Istanbul, der NATO holder sitt toppmøte i morgen og tirsdag. Før helga drepte en kvinnelig selvmordsbomber fire mennesker utenfor Hilton-hotellet, der den amerikanske presidenten bor bak militære barrikader og vakthold.

Det blir ingen kraftig konfrontasjon inne ved NATOs rådsbord, men selv om EU-landene og USA har begynt å bygge bruer etter striden om Irak, er det ikke etablert en enighet som kan gi grunnlag for felles politikk. Bush har i hele vår arbeidet for et omfattende engasjement i det han kaller «det utvidete Midtøsten». Han får bare symbolsk respons under serien av toppmøter mellom USA og EU, og nå altså i NATO. I stedet for kampstyrker, som USA ønsket, forplikter NATO seg trolig bare til å bidra til opptrening av irakiske styrker og politi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.