Bomber og politikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • USAs fortsatte bombing i Afghanistan er i ferd med å bli et stort politisk problem. Torsdag ba sjefen for den afghanske interimsregjeringen Hamid Karzai USA om å stanse bombingen. Natt til fredag bombet imidlertid USA igjen, og 40 mennesker ble drept i landsbyen Naka i Paktika-provinsen. USA påstår at det var geriljakrigere fra al-Qaida-nettverket inne i huset som var mål for bombene. Men lokalbefolkningen sier at det ikke var noen utenlandske soldater i landsbyen. Dessuten var det ikke ett hus som ble truffet, men 25 hjem som ble ødelagt. I går gjentok den afghanske interimsregjeringen sitt krav om at USA skal stanse bombingen.
  • Den fortsatte amerikanske bombingen bidrar til å undergrave det nye regimets politiske legitimitet. En talsmann for det afghanske forsvarsdepartementet sier det selvfølgelige når han sier at USA ikke kan bombe etter eget forgodtbefinnende, og må be om godkjennelse fra forsvarsdepartementet i Kabul eller en lokal kommandant. Med gårsdagens bombing så USA seg tjent med å undergrave den nye regjeringens posisjon. Det finner vi oppsiktsvekkende. Hva kan grunnen være?
  • I Washington sitter en president med et oppdrag. George W. Bush har lovet seg selv og sitt folk at han skal ta Osama bin Laden «død eller levende». Så langt har han bombet seg til noe som kan likne på en suksess. Taliban-regimet er knust, og Osama bin Laden og hans al-Qaida-krigere er enten drept, fanget eller på flukt. Problemet er bare: Hvor er bin Laden?
  • Bush har et oppdrag. Og oppdraget er fullført bare når bin Laden føres i håndjern om bord på et amerikansk krigsskip, eller når han kan framvises som død, «live» på TV. Imens bomber Bush og hans generaler, for de trenger en bin Laden, så å si dinglende i en galge, av indrepolitiske grunner. Men fortsatt amerikansk bombing kan vise seg å bli en katastrofe for dem som vil bygge politisk stabilitet i Afghanistan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer