Bomber senket «Estonia»

BERLIN (Dagbladet): «Estonia» hadde topphemmelige sovjetvåpen om bord. Ferja sank etter at russiske spesialagenter prøvde å få den til å snu - ved hjelp av to sprengladninger som fikk baugporten til å falle av, ifølge en tysk rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik lyder konklusjonen fra en tysk ekspertkommisjon med 13 medlemmer, som skal legge fram resultatet av fem års arbeid under en rettssak i Stockholm etter nyttår.

Sjøfartsekspert og kaptein Werner Hummel sier i tysk presse at en KGB-avhopper og en militærekspert har forklart de tyske etterforskerne om bakgrunnen for katastrofen som krevde 852 menneskeliv, da ferja sank på vei mellom Tallinn og Helsingfors den 28. september 1994.

Utro offiserer

Det tyske Meyer-verftet ble beskyldt for å ha levert et feilkonstruert skip - og dermed være ansvarlig for ulykken. Derfor ble kommisjonen engasjert av verftet.

Hovedkonklusjonen går ut på at de russiske spesialagentene bare ville tvinge kapteinen på «Estonia» til å gjøre vendereis.

De hadde oppdaget at utro offiserer på en marinebase hadde solgt et sofistikert våpensystem til amerikanske etterretningsagenter. Leveransen skulle foregå over Sverige, og flere lands etterretningstjenester var informert om det som foregikk.

Kaptein Hummel sier at kommisjonen har fått tilgang på vi-deofilmer fra skipsvraket, som viser at det hang ytterligere to ueksploderte bomber på baugporten umiddelbart etter at den sank.

Dekkoperasjon

På seinere opptak er både bombene og to store hull etter detonasjoner i skipssida blitt fjernet.

- Åpenbart for å dekke over den egentlige årsaken til det som skjedde, mener Hummel.

Han går ut fra at dårlig sveisearbeid og et defekt hydraulisk anlegg i lukkesystemet til den 54 tonn tunge porten fikk den til å falle av da eksplosjonene fant sted.

Det er alminnelig kjent at amerikanske agenter drev storstilt oppkjøp av våpenteknologi fra sovjetarmeen etter kommunismens sammenbrudd.

Den tyske rapporten skal legges fram under en erstatningssak som flere etterlatte fører for en svensk domstol rett over nyttår.