Bomber skaper ny voldsfrykt i Irak

Minst 45 drept, og nesten 250 skadd mandag.

FRYKTER OPPBLUSSING: En bølge blodige bombeangrep i Irak mandag, der minst 45 sivile mistet livet, skaper frykt for at volden mellom ulike religiøse og politiske grupper skal blusse opp igjen for fullt. Foto: Scanpix
FRYKTER OPPBLUSSING: En bølge blodige bombeangrep i Irak mandag, der minst 45 sivile mistet livet, skaper frykt for at volden mellom ulike religiøse og politiske grupper skal blusse opp igjen for fullt. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bagdad (NTB-Reuters-AFP): En bølge blodige bombeangrep i Irak skaper frykt for at volden mellom ulike religiøse og politiske grupper skal blusse opp igjen for fullt. Landets egne sikkerhetsstyrker står foran en avgjørende prøve.

Minst 45 mennesker ble drept og nesten 250 skadd da to bilbomber eksploderte ved Mosul nord i landet og tre andre sprengladninger gikk av i hovedstaden Bagdad mandag.

Statsminister Nuri al-Maliki advarte om fare for flere angrep før valget i januar neste år.

- Terroristene vil gjøre det de kan for å vise at den politiske prosessen er ustabil, sa Maliki. Mandagens eksplosjoner er de foreløpig siste i en serie større angrep siden USA i juni trakk sine soldater ut av irakiske bystrøk.

«Dreper uskyldige»
- Hva har vi gjort, som skal rammes av dette? Terroristene dreper uskyldige mennesker som ligger og sover, ropte Umm Qasim mens hun tørket vekk blod fra ansiktet etter den ene av de to eksplosjonene i landsbyen al-Khazna rett utenfor Mosul.

- Elleve mennesker i familien min døde da huset vårt raste sammen. Alle våknet av den første bomben, men bare jeg slapp unna den andre, som gikk av veldig nær huset, fortalte sykepleieren Falah Ridha.

Mens 26 mennesker omkom i aksjonene ved Mosul, ble sju menn som ventet på å få arbeid, drept i en eksplosjon i et sjiamuslimsk område sørvest i Bagdad.

Tolv mennesker omkom i to andre terroraksjoner i den irakiske hovedstaden.

Al-Qaidas verk?
Ifølge polititalsmenn var alle de døde i mandagens angrep sivile. Politiet mistenker terrornettverket al-Qaidas celler i Irak for å stå bak angrepene, og tror at angriperne bevisst gikk inn for å ramme uskyldige sivile.

Angrepene kan tyde på at volden i Irak øker i omfang igjen, etter en nedgang de siste månedene. Tallet på dødsofre i voldshandlinger falt fra 437 i juni til 275 i juli i år, etter at de amerikanske soldatene trakk seg ut av de større byområdene.

Statsminister Maliki tror opprørere forsøker å så splid og svekke stabiliteten fram mot valget tidlig i 2010. Terroristene vil bruke alle midler for å ødelegge den politiske prosessen, sier den irakiske regjeringssjefen.

(NTB)

FLERE ANGREP: En irakisk politimann holder vakt i Amil-bydelen i Bagdad, der minst sju arbeidere ble drept da en bombe gikk av mandag morgen. Minst 45 personer ble drept i ulike bombeangrep i Irak mandag. Foto: Scanpix
FLERE ANGREP: En irakisk politimann holder vakt i Amil-bydelen i Bagdad, der minst sju arbeidere ble drept da en bombe gikk av mandag morgen. Minst 45 personer ble drept i ulike bombeangrep i Irak mandag. Foto: Scanpix Vis mer