Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bomber som gave

Vi bomber Afghanistan til afghanernes eget beste. Særlig kvinnenes. Sier den norske regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VI KAN IKKE STOPPE bombingen av Afghanistan selv om sivile liv går tapt og tusenvis risikerer å dø av sult og elendighet den kommende vinteren. Vi må fortsette bombingen fordi det er til det afghanske folks beste, og særlig for å frigjøre kvinnene i Afghanistan.

Slik formulerer den norske regjeringen sin uvilje mot å etterkomme kravene om stopp i bombingen av Afghanistan. Kjemper den da med i en krig mot terrorisme?

Utenriksminister Jan Petersen hevder at nødhjelp kommer inn i Afghanistan uavhengig av bombingen. Det er riktig. Men det er også riktig at hjelpen ikke når mange som har et skrikende behov for den. Det finnes ikke et system som kan fordele nødhjelp til alle.

Utenriksminister Jan Petersen sier at bombingen må fortsette av militære hensyn. Stopper den, får Taliban-soldatene anledning til å omgruppere seg. Hva betyr det i nåværende militære situasjon? At de militært skal forberede seg på et amerikansk bakkeangrep som de foreløpig ikke vet noen ting om?

UTENRIKSMINISTER Jan Petersen minner om at nøden i Afghanistan ikke skyldes bombingen. Den var der før terrorangrepene mot USA 11. september. Det er riktig. Men hva betyr det? At vi dermed fritas for ansvaret for å avhjelpe den på best mulig måte?

Utenriksminister Petersen har egentlig bare et eneste argument: Bombingen skal fjerne Taliban. Bare da kan folket i Afghanistan få ei trygg framtid. Det kan ha mye for seg, men hva har det egentlig med krigen mot terrorismen å gjøre?

Og forstår det afghanske folket selv at våre bomber er ment som en gave til dem?

Den nye forsvarsministeren, Kristin Krohn Devold, går enda lenger enn Petersen. I et intervju i Aftenposten slår hun fast at bombingen må fortsette - av hensyn til sivilbefolkningen. Og hun legger til: særlig av hensyn til kvinnene i Afghanistan.

TALIBAN HENRETTER kvinner offentlig med nakkeskudd for utroskap. Devold sier, som Petersen, at vi må godta at sivile liv går tapt for å frigjøre folket i Afghanistan fra Taliban. Men hvorfor har den norske regjering plutselig fått som mål å frigjøre kvinnene i Afghanistan? De ble henrettet for utroskap også før den 11. september.

Det henrettes kvinner for utroskap i andre muslimske land. Som i Saudi-Arabia. Som i Iran. Som i Sudan. Som i Pakistan. Andre steder i verden henrettes mennesker som ledd i politiske kampanjer. Som i Kina. Det er også, sett fra Norge, temmelig barbarisk. Og hva så, Krohn Devold? Først tar vi Kabul, så Riyadh, så til slutt Beijing?

Mange har, som forfatteren Salman Rushdie og direktør William Nygaard her i Dagbladet, hevdet at krigen mot Afghanistan dreier seg om krigen mot islam. Det vi står overfor, mener de, er et globalt oppgjør mellom islam og den kristne verden. Mener regjeringen det samme? Går den ikke, når den angriper henrettelser av kvinner, også til angrep på islam, i hvert fall Talibans tolkning av den? Har regjeringen tenkt over hvordan dette tas imot av andre muslimske land? Eller av president George Bush - som hevder at krigen mot terrorisme ikke er krigen mot islam?

REGJERINGENS HOLDNING til bombingen er både unorsk og litt skremmende. Unorsk fordi vår politikk er å framstå som et fredselskende land, med militær maktbruk som et siste alternativ. Skremmende fordi regjeringen skal vite noe vi andre ikke vet. Den har fått hemmelige opplysninger fra USA. Om at Taliban har et medansvar for 11. september. Og at bombene derfor skal kunne forbygge nye terrorangrep.

Vi vet at bin Laden holdt til i Afghanistan. Vi vet at han hadde treningsleirer der. Vi vet ikke om de som trente der har vært med på terrorangrep bin Laden er gitt ansvaret for. Vi vet ikke engang om mulla Omar, Talibans leder, visste om 11. september. Men vi vet at det ikke var Taliban-soldater som gikk på flyskole i USA, og at det ikke var ved koranskolene i Pakistan terroristene bak 11. september ble rekruttert.

DE FLESTE AV OSS støtter nok krigen mot terrorisme. De fleste av oss godtar nok at krigens grunnregler både ble tøyd og bøyd for å gi USA et legitimt grunnlag for å føre den krigen. De fleste av oss vil sørge lite over Talibans fall. Men krigen mot Afghanistan er i ferd med å reise like mange spørsmål som antallet bomber som regner over landet. Ingen krever at regjeringen skal avsløre hemmelige opplysninger. Men den bør kunne overbevise oss om at vi bruker de riktige virkemidlene i krigen mot terrorismen. Det har den ikke klart til nå. Tvert imot vokser mistanken om at den ikke vet noe særlig mer enn oss andre.

Hele Norges coronakart