Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bomber stillehavsøy med forgiftede mus

USA setter inn fallskjermgnagere mot slangetrussel.

BOMBEMÅL: Den brune tresnoken har ført til enorme skader på stillehavsøya Guam. Nå tar USA i bruk et nytt våpen for å drepe den invaderende arten: forgiftede musbomber. Foto: USDA
BOMBEMÅL: Den brune tresnoken har ført til enorme skader på stillehavsøya Guam. Nå tar USA i bruk et nytt våpen for å drepe den invaderende arten: forgiftede musbomber. Foto: USDA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA har for fjerde gang brukt helikopter til å bombe stillehavsøya Guam med flere tusen forgiftede musekadavre. Fienden som skal bekjempes er den brune tresnoken Boiga irregularis, en invaderende art som har gjort enorm skade på det amerikanske territoriet.

Slangen ble ved uhell introdusert på øya under andre verdenskrig, trolig som blindpassasjer om bord et skip. Siden har den nærmest utryddet Guams opprinnelige fugleliv, kortsluttet kraftledninger og ført til strømbrudd, drept husdyr og bitt mennesker.

- I løpet av 30 år førte slangen en kollaps i fuglebestanden. Alt i alt har ni av tolv ville fuglearter forsvunnet fra det fri, skriver National Geographic.

Paracetbomber Musene er fylt med 80 milligram paracetamol, virkestoffet i mange reseptfrie smertestillende medisiner, og påmontert «fallskjermer» som gjør at de hekter seg fast i trær. Stoffet er dødelig for slangene, men utgjør en liten fare for andre dyr, ifølge forskerne bak prosjektet.

- Å drepe en gris krever 500 åter. Å drepe en katt krever 15 åter, sier biolog Daniel Vice ved USAs landbruksdepartement USDA til nyhetsbyrået AP.

USDA, i samarbeid med militæret, har så langt satt ut 10 000 forgiftede åter, og planlegger ytterligere 30 0000 i løpet av de neste åra. Spørsmålet er om det hjelper, ifølge National Geographic. Slangebestanden er på over én million. De reproduserer seg raskt og har ingen naturlige fiender på øya.

Frykter spredning Vice sier at det mest akutte målet er å hindre spredning til andre steder, spesielt Hawaii. Den amerikanske øygruppa er hjem til et rikt fugleliv som står i fare for å kollapse dersom B. irregularis får fotfeste. Det kan i tur rasere turismen og økonomien.

FALLSKJERMGNAGER: Museåtene er festet i papir-«fallskjermer» som hekter seg fast greinene hvor slangene jakter. Foto: USDA
FALLSKJERMGNAGER: Museåtene er festet i papir-«fallskjermer» som hekter seg fast greinene hvor slangene jakter. Foto: USDA Vis mer

Prosjektet er fortsatt i sin spede start. USDA følger utviklingen gjennom små radiosendere påmontert noen av de giftige gnagerne.

- Dersom dette viser seg å være vellykket, kan vi potensielt øke innsatsen og gjøre dette over større deler av Guam, sier Vice ifølge AP.

DØDELIG: De paracetforgiftede åtene slippes fra helikopter. Foto: USDA
DØDELIG: De paracetforgiftede åtene slippes fra helikopter. Foto: USDA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media