Bomberegn mot Saddam

Mens 320 bomber regnet over Bagdad i går kveld, visste ingen om det førte til at jakten på Saddam Hussein var brakt til ende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): - Det går alle slags rykter om hva som har skjedd med Saddam Hussein, men det foreligger ingen bekreftelser om at han er død, eller såret, sier en talsmann for det britiske forsvarsdepartementet til Dagbladet.

Seinere på kvelden gjentok president Bushs pressetalsmann Ari Fleischer omtrent det samme på en pressekonferanse litt før klokka 21 norsk tid.

Da hadde ryktene om Saddams død spredt seg med lynets hastighet, akkurat som de gjorde dagen før, da amerikanerne mente de visste hvor Saddam var - og startet en begrenset og målrettet bombing. Videoen som viste en lys levende Saddam dagen etter, skal nå være analysert - og skal bekrefte at Saddam høyst sannsynlig ikke var død.

Bomberegn

Gårsdagens og nattas bombing var absolutt ikke begrenset. Fra klokka 18.00 norsk tid viste amerikanerne hva innholdet i deres «Shock and awe-strategi», fritt oversatt til «Skrekk og gru», innebærer:

Et massivt og vedvarende bomberegn satte bygninger i brann og folk - også TV-seere - i sjokk.

- Dette er ikke et angrep på Irak. Det er ikke et angrep på det irakiske folk. Det er et angrep på et regime, sa forsvarsminister Donald Rumsfeld i går kveld. Og han la til at hvert bombemål var gjennomanalysert, hver bombe var målrettet. Alt var gjort for å unngå sivile døde:

- Dette er et humant forsøk på å frigjøre Irak fra et ondt regime, sa han.

3000 raketter

Men det gjenstår å se hva dagslyset i dag bringer av ødeleggelser og sivile lidelser etter nattas bomberegn over Bagdad. BBCs Paul Wood som er i den irakiske hovedstaden beskrev situasjon slik:

- Det ser ut som om alle bygninger jeg kan se står i flammer, og røykutviklingen er enorm.

Men det eneste offisielle krigsofferet hittil er to amerikanske marinesoldater som falt i kamp i går formiddag.

- Mistet kontrollen

Pentagon antydet i går at Iraks diktator muligens hadde mistet kontrollen.

- Jeg vet ikke om Saddam lenger har kontrollen, sa forsvarsminister Donald Rumsfeld, som bekreftet at hovedangrepet mot Irak var gang.

CNN meldte at det skulle være full forvirring i Iraks ledelse.

Skrekk og gru-aksjonen betyr at så mange som 3000 krysserraketter sendes mot Bagdad i løpet av 48 timer.

I går sto flere hundre bombemål, blant annet presidentpalasset i Bagdad, i flammer. Mens amerikanske og britiske stridsvogner ruller temmelig uhindret mot Bagdad fra sør, ble byene Mosul og Kirkuk i nordøst også utsatt for bomberegn.

Det samme ble Tikrit nord for Bagdad, området Saddam Hussein og de fleste i hans regime kommer fra.

Ifølge de militære kildene i London ville de britiske og amerikanske styrkene i Sør-Irak sette inn et nytt angrep i natt for å ta kontroll over byen Basra.

<!--BTEK0--> INFERNO: Bagdad var et inferno av flammer da USA i går kveld satt i gang sin såkalte A-dag og lot 320 bomber regne over Iraks hovedstad. Presidentpalasset var et av bombemålene.