Bomberegn over Bagdad

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I natt startet amerikanske og britiske styrker et massivt militært angrep mot mål i Irak. USAs president Bill Clinton og Storbritannias statsminister Tony Blair begrunner militæraksjonen med at det ikke var noe annet valg enn å reagere militært etter Saddam Husseins stadige løgner og løftebrudd i sitt samarbeid med FNs organ forvåpeninspeksjon UNSCOM.
  • I løpet av det siste året, seinest i november, har Saddam fått flere advarsler om at hans manglende samarbeidsvilje kunne få alvorlige konsekvenser. Det er ingen tvil om at ansvaret for den dramatiske utviklingen i Golfen i natt må bæres av Saddam selv. Angrepet er i første rekke rettet mot sentrale militære mål, og det er ingen som vil beklage en vesentlig svekkelse av Iraks militære og etterretningsmessige slagkraft.
  • I timene, dagene og månedene etter angrepet blir det imidlertid helt avgjørende hvilken strategi Clinton og Blair har lagt for forholdet til Irak, og hvordan militæraksjonen vil bli ansett i den arabiske verden. Clintons beslutning kommer døgnet etter en resultatløs reise til Israel og depalestinske selvstyreområdene. Igjen vil USA bli anklaget for dobbeltmoral i sin Midtøsten-politikk fra den arabiske verden.
  • Det er ingen grunn til å være naiv når det gjelder Saddam Husseins hensikter. Likevel er det grunn til å stille spørsmål ved hvilken signaleffekt det gir å beordre angrep, mens FNs sikkerhetsråd sitter samlet for å vurdere UNSCOMs rapport. Det innebærer i alle fall en suveren tilsidesettelse av Sikkerhetsrådets autoritet, og det kan få konsekvenser langt ut over FNs forhold til Irak.
  • Angrepet skjedde mindre enn ett døgn før Representantenes hus i Den amerikanske kongressen skulle stemme over riksrettssaken mot president Bill Clinton. Det er mulig dette ikke har noen indre sammenheng, men det er helt enestående i amerikansk historie når Senatets flertallsleder Trent Lott kritiserer både tidspunktet og hensiktsmessigheten bak angrepet. Derfor kan de nærmeste dagene blir skjebnesvangre både for Bill Clinton og for Saddam Hussein.