Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bomberegn uten effekt?

Amerikanske bomber fortsatte i dag å regne over Afghanistan, tilsynelatende uten effekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban-kilder hevdet torsdag å ha skutt ned et amerikansk fly vest for byen Mazar-i-Sharif, ikke langt fra grensa mot Usbekistan. De opplyste ikke hvilken flytype det er snakk om. Pentagon avviste at noe amerikansk fly er skutt ned.

Talibans ambassadør i Pakistan, mullah Abdul Salam Zaeef, fastholdt samtidig hva han tidligere har sagt, at flere «amerikanske statsborgere» er tatt til fange inne i Afghanistan, uten å gi nærmere detaljer om hvem disse er.

- Identiteten deres er ennå ikke kjent. Etterforskningen pågår, sa Zaef under en pressekonferanse i Islamabad.

- Ikke en tomme

Taliban-talsmenn hevdet også å ha slått tilbake et tre timer langt koordinert angrep fra opposisjonsstyrker i Dara-i-Suf området, der et 20-talls amerikanske kommandosoldater skal kjempe sammen med den såkalte Nordalliansen.

Amerikanske fly har bombet Taliban-stillinger i Dara-i-Suf i to uker, senest onsdag da B-52-fly teppebombet området.

- Opposisjonsstyrkene greide ikke å avansere en tomme, og frontlinja er uendret, sa en talsmann til det afghanske nyhetsbyrået AIP.T

Talsmenn for Nordalliansen bekreftet at det hadde vært kamper i området, men benektet å ha lidd tap.

- Det fant ikke sted noe infanteriangrep, det var bare skuddveksling med artilleri, sa opposisjonskommandanten Ashraf Nadeem over telefon fra fronten.

Frykter for dam

Taliban-talsmenn i Kabul advarte samtidig USA mot å gjennomføre nye flyangrep mot Afghanistans største vannkraftanlegg, og viste til faren for omfattende flom dersom Kajaki-demningen i Kandahar-provinsen skulle briste. De amerikanske angrepene mot anlegget, som ble bygd av kong Mohammed Zahir på 1970-tallet, har mørklagt byene Kandahar og Lashkarga.

Damanlegget gir også vann til et stort jordbruksområde som brødfør 75.000 familier, i et strøk som ellers er preget av gold ørken.

- Amerika ønsker å ødelegge alt i Afghanistan, det er ingen militære installasjoner i Kajaki, sa regimets utdanningsminister Amir Khan Muttaqi til AIP torsdag.

- Hittil har det ikke lekket ut vann fra dammen, men ytterligere bombing vil ødelegge demningen og kan føre til omfattende flom som vil sette tusenvis av mennesker i fare, sa Muttaqi.

Til unnsetning

Mens 130.000 afghanere ifølge FNs høykommissær for flyktninger de siste ukene kan ha flyktet fra det amerikanske bomberegnet, og tatt seg over den angivelig lukkede grensa mot Pakistan, tiltar nå også en annen folkevandring.

Mellom 600 og 1.000 væpnede pakistanere krysset torsdag grensa for å slutte seg til Talibans styrker, og delta i det de anser for å være en hellig krig mot USA.

Pakistanerne hadde ventet i nesten en uke i landsbyen Lagahray, før de fikk grønt lys fra sin leder Maulana Sufi Mohammad som var reist på forhånd for å tilby sine tropper til Taliban.

Pakistanske grensevakter gjorde ifølge øyenvitner ingen forsøk på å stanse soldatene fra å krysse grensa.

Samtidig med meldingene om at militante islamister strømmet over grensa, kunngjorde drøyt 70 advokater i den pakistanske grensebyen Quetta sin uforbeholdne støtte til Taliban.

- Vi vil ta del i den hellige krigen og slutte oss til Taliban. Den muslimske verden må ikke tillate Amerika å fortsette angrepene mot Afghanistan, sa presidenten i advokatforeningen i byen, Zahoor Ahmed Shawi.

FN

Samtidig måtte FNs spesialutsending, Lakhdar Brahimi, erkjenne at han ikke har gjort store framskritt i sine møter med pakistanske representanter og afghanske grupperinger de siste dagene. På en pressekonferanse i Islamabad avviste han at FN arbeider langsomt i denne saken.

- Vi jobber så raskt vi kan, men denne prosessen er svært komplisert og krever stor varsomhet.

Brahimi mente at verden har lært av sine feil tidligere feil i Afghanistan. Denne gangen er det vilje til engasjement for å skape fred og bygge opp det samfunnet, sa han.

(NTB/Nils Inge Kruhaug)

FARLIG: Disse barna i Kandahar må ta seg fram gjennom en utbombet ruinhaug for å komme dit de skal.
FØLGER MED: Denne soldaten fra Nord-Alliansen følger amerikanernes bombetokt i kikkerten.
RUINER: Slik ser det gjerne ut der amerikanske bombefly har vært på ferde.
Hele Norges coronakart