Bomberegnet skal redde Bill

NEW YORK (Dagbladet): Bill Clinton gikk i natt til krig mot Irak. Den amerikanske presidenten ga klarsignal for bomberegn over Saddams våpensystemer. 700 krysserraketter ble avfyrt før midnatt. Saddam Husseins siste utspill er en gudegave til USAs president, som nå kan bombe seg bort fra hjemlige problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

700 krysserraketter i «Operasjon ørkenrev»


BOMBEREGN: Luftvernet spilte opp i Bagdad klokka 22.49, men ingen så fly eller krysserraketter overhovedstaden.

Dette til tross for at Senatets leder Trent Lott seint i går kveld gikk imot angrepet . Det er første gang en republikansk senatsleder utfordrer sin egen president i en situasjon med krig.

Angrepet utsetter muligens riksrettsaken og Monica-maset i Kongressen til over nyttår. Samtidig vil Clinton vise at han holder sitt ord fra november, da han lovte å ikke vise Saddam nåde hvis han provoserte på nytt.
Clinton ga i går morges klarsignal for angrep på Irak. Da hadde han samkjørt beslutningen med Tony Blair. Han hadde også hatt møte med sikkerhetsrådgiver Sandy Berger og utenriksminister Madeleine Albright.

Han orienterte Kongressen om sin beslutning om å sette Saddam Hussein på plass etter at Hussein igjen har hindret FNs våpeninspektører i sitt arbeid.

Trent Lott ga beksjed om at han denne gangen ikke støttet noe angrep på Irak like før de første smellene fra antiluftvernsrakketter kunne høres i Bagdad.

Ingen riksrett

Angrepet på Irak har tvunget republikanerne til å utsette avstemningen i Representantenes hus, hvor et flertall i dag var ventet å stemme for riksrett. Justiskomiteens formann, Henry Hyde, arbeidet på spreng i hele går for å lage et utsettelsesforslag da høydramatikken rundt Irak utviklet seg.

Hyde mener det er feil å bestemme om presidenten skal stilles for riksrett, når han som landets øverste militære leder skal lede et angrep mot en fremmed stat.

Løgneren Saddam Hussein er på mange måter blitt løgneren Bill Clintons redningsmann akkurat nå.

Dobbelt press

Mange vil kritisere Bill Clinton for å avlede riksrettprosessen ved å gi klarsignal for bombing. Andre vil si at han endelig holder ord. I november ga han beskjed om at USA ikke ville vente på tillatelse fra Sikkerhetsrådet hvis Irak igjen hindret våpeninspektørenes arbeid. Da ville bombene falle.

I november ga Clinton klarsignal for et angrep på Bagdad, men avlyste det i ellevte time. Denne gangen ble det ikke stanset.
Treffer noen av krysserrakkettene Saddam Husseins hovedkvarter og dreper Iraks leder, vil Clinton bli folkehelt i USA. Da vil republikanerne få store problemer med å kreve at Clinton avsettes ved riksrett.

Evakuert

Leder for FNs våpeninspektørkorps, Richard Butler, har evakuert alle inspektørene. I en refsende rapport blir Saddam ikke bare beskyldt for igjen å hindre våpeninspeksjon, men også for å lage nye hindringer. Irak har svart med at rapporten er en unnskyldning for Vesten til å angripe Irak.

Bill Clinton hadde knapt nok rukket å sette føttene på amerikansk jord i går, før han fikk Irak-krisa i fanget. Da hadde han nettopp forlatt Israel og lagt en en vaklende fredsavtale bak seg. Hjemme venter et økende krav om at han offentlig erkjenner at han løy under ed om sitt seksuelle forhold til Monica Lewinsky. De fleste ventet at et flertall ville stemme for riksrett i dag, men nå blir avstemningen høyst sannsynlig utsatt.

Den republikanske innpiskeren Tom DeLay antyder at Clinton bruker Irak som siste utvei. Det hvite hus svarer rasende at det er Saddam Hussein selv som iscenesetter krisene mellom Irak og USA.

I USA