Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bombes til støv

USA fortsatte i går teppebombingen av Taliban-stillinger rundt Kunduz til tross for at Taliban-kommandanter hadde bedt om forhandlinger for å overgi seg. En klar amerikansk strategi ser ut til å tegne seg: I denne krigen er det ingen nåde. Taliban skal bombes til støv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld sier det i klartekst: - Jeg håper at de enten blir drept eller tatt til fange, sier Rumsfeld om forsvarerne av Kunduz.

Gikk i skyttergraver

Han har gjort det klart at han er imot enhver avtale om fritt leide for forsvarerne av Kunduz.

Bombene fortsatte å regne over Kunduz i går. Taliban-styrkene som forsvarer den nordafghanske byen, krøp sammen i sine skyttergraver og håpet Nordalliansen ville gi dem fritt leide.

Talibans menn vil bare overgi seg til FN. Men FNs spesialutsending til Afghanistan Lakhdar Brahami sa i går kveld at FN ikke har noe apparat til å ta seg av desertører fra Kunduz.

Det er strid mellom Taliban-soldatene inne i Kunduz. Mange av afghanerne vil overgi seg til Nordalliansen, som kontrollerer omlandet rundt byen fra bakken. Men «utlendingene», som er arabere, tsjetsjenere og pakistanere som kjemper for Taliban, vet det likevel ikke vil være noen nåde, så de er innstilt på å kjempe til siste mann.

I motsetning til amerikanerne er kommandanter i Nordalliansen innstilt på en kapitulasjon fra Taliban.

Lover amnesti

Mens bombardementet fra lufta fortsatte, tidde Nordalliansens artilleri for annen dag på rad i går, og alliansegeneralen Abdul Rashid Dostum forberedte seg på samtaler med to Taliban-utsendinger.

Dostum sa at lokale Taliban-soldater som overgir seg til alliansen, vil få «amnesti». Men utenlandske leiesoldater som kjemper på den islamistiske militsens side, kan ikke vente å få reise hjem uten videre, tilføyde han.

Siste skanse

Dette er grunnen til den interne spliden innen Taliban om de skal overgi seg eller ikke. Det kan være så mange som over 20000 Taliban-soldater inne i Kunduz.

Mer enn 1000 skal være drept av det amerikanske bomberegnet de siste ukene.

Kunduz er Talibans siste støttepunkt nord i landet. Ellers kontrollerer Taliban fortsatt sitt religiøse hovedkvarter Kandahar, der Taliban-leder mulla Omar trolig er.

Araberne, tsjetsjenerne og pakistanerne er de mest forhatte medlemmene i Taliban. Ifølge mange kilder er det arabere som, med sine penger, langt på vei har vært de reelle makthaverne i Afghanistan de siste åra.

Når «utlendingene» nå skal bombes til støv, er dette også et uttrykk for at USA anser disse mennene som hovedmennene bak den internasjonale terroren med utspring i Afghanistan.

TEPPEBOMBING: I Kunduz-provinsen, Talibans siste støttepunkt nord i landet, driver amerikanerne en særs offensiv bombing. Nordalliansen har omringet rundt 30 000 Taliban-soldater i området.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart