Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politibomba

Bombesiktedes mystiske liv: «Jeg kan skifte identitet like enkelt som folk spiser en Grandiosa»

41-åringen bodde på hemmelig sted i skogen, overvåket sin egen bolig og skal knapt ha hatt kontakt med andre mennesker.

SIKTET: Mannen i 40-åra ble i går fengslet av Halden i fire uker for drapsforsøk mot politiet. Han nekter straffskyld og anket på stedet. Foto: Privat
SIKTET: Mannen i 40-åra ble i går fengslet av Halden i fire uker for drapsforsøk mot politiet. Han nekter straffskyld og anket på stedet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HALDEN (Dagbladet): Livet til den 41 år gamle mannen som er fengslet i fire uker for drapsforsøk mot politiet, framstår som et stort mysterium.

Allerede dagen politiet hadde mottatt pakka, så de på mannen som en mulig moduskandidat, på grunn av hans langvarige konflikt med politiet.

Isolerte seg

Konflikten spenner seg over ti år tilbake i tid.

Han satte da en hvit Ford Mondeo med en betydelig mengde sprengstoff foran lensmannskontoret i Lørenskog og truet med å sprenge bilen i lufta om ikke han fikk utlevert PC-utstyr som politiet hadde beslaglagt.

Mannen overga seg til slutt til politiet, og ble seinere dømt til ett års fengsel.

Siden den gang skal mannen ha distansert seg stadig mer fra samfunnet.

Oppføringene på ham i offentlige registre er nærmest fraværende og informasjonen som finnes på mannen under hans egentlige navn er svært begrenset.

- Kan skifte identitet

Dagbladet vet imidlertid at mannen opererer med andre navn, blant annet på internett. Der har han vært meget aktiv på sosiale medier og i andre forum.

«Jeg kan skifte identitet like enkelt som folk spiser en Grandiosa» skriver han under et annet navn.

BOMBEMANN: Mannen i 40-åra som skal ha sendt ei bombe til politihuset i Ski, er fengslet med brev- og besøksforbud i fire uker. De to første ukene må sones på isolasjon, besluttet Halden tingrett i dag. Video: Trym Mogen og John T. Pedersen. Vis mer

Ifølge Dagbladets opplysninger skal 41-åringen ha operert med flere navn på sin egen postkasse på adressa der han er folkeregistrert på Skedsmokorset, der politiet gikk til en storaksjon fredag kveld.

Den siste tida skal imidlertid mannen ha hatt tilhold et helt annet sted. Selv bak lukkede dører under det første fengslingsmøtet i går, ønsket ikke mannen å oppgi overfor dommeren og politiet hvor han oppholder seg.

- Bor i en trailer i skogen

Advokat John Christian Elden har tatt på seg oppdraget med å forsvare mannen.

- Han er uføretrygdet og veldig opptatt av data. Han lever for seg selv, har ikke kontakt med særlig mange personer og bor i en trailer i skogen, sier Elden til Dagbladet.

På forsommeren i fjor skal han ha truet med sprenge blokka han har som bostedsadresse på Skedsmokorset. Politiet rykket da ut med stigebiler og skarpskyttere før han ble pågrepet. Saken ble da henlagt på tvil om tilregnelighet, og mannen har siden holdt seg så godt som borte fra leiligheten.

- Han har ikke vært der på et par år. Han ville distansere seg etter konflikten som skjedde i fjor. Etter det har han ikke villet bo der for å ikke forstyrre og ødelegge for naboene, sier Elden til Dagbladet.

Overvåket egen leilighet

Dagbladet vet at mannen skal ha blitt kjent med at politiet etterforsket ham etter at de hadde besøkt adressen hans. Han var ikke hjemme, men har installert flere overvåkningskameraer som peker ut fra leiligheten.

- Dette er hans bosted. Han har fulgt med når folk har vært der og nå når politiet har vært innom, sier Elden til Dagbladet.

Etter at han forsto at politiet etterforsket ham for bombetrusselen, tok han kontakt med advokaten.

- Han har skrevet hundrevis av brev til politiet, får aldri svar og aldri advokatbistand. Da må han eventuelt gjøre noe før han får hjelp av politiet, er det han sier. Da han fant ut at han var mistenkt, fikk han endelig kontakt med advokat, sier Elden.

- Jeg er hengt ut

41-åringen nekter straffskyld og anket fengslingen i fire uker på stedet. Mannen har flere helseproblemer, men retten kom til at disse må vike for hensynet til etterforskning av saken, samtidig som han må få medisinsk oppfølging i fengsel.

På spørsmål fra Dagbladet om han har noe han vil si, sa mannen følgende da han ankom retten:

- Jeg ble ikke pågrepet. Jeg inngikk en avtale med politiadvokaten. Jeg vil korrigere det bildet, fordi jeg mener det er feil det som er skrevet om at jeg ble pågrepet, sa han til Dagbladet.

- Jeg er hengt ut for noe jeg ikke er.

- Føler han ikke er blitt trodd

Blant politiets viktigste oppgaver videre er å finne ut av om mannens andre oppholdssteder. Politiet ønsker å ransake stedene hvor han kan ha hatt tilhold, men vet altså ikke om alle.

BOMBEMANN: Mannen i 40-åra som skal ha sendt ei bombe til politihuset i Ski, er fengslet med brev- og besøksforbud i fire uker. De to første ukene må sones på isolasjon, besluttet Halden tingrett i dag. Video: Trym Mogen og John T. Pedersen. Vis mer

- I en sånn alvorlig sak som dette graver vi inn i hans historikk. Alt fra hans helsesituasjon, hans evner og om han har gjort noe tilsvarende tidligere, er en viktig del av kartleggingen, sier politiadvokat John Skarpeid til Dagbladet.

- Tror dere han har forsøkt å unnlate seg politiets oppmerksomhet?

- Han gir et signal at han har et nokså anstrengt forhold til offentlige myndigheter, i særdeleshet politiet. Han har en oppfatning av politiet som viser at han ikke er fornøyd med politiets væremåte. Han føler ikke at han har blitt trodd på eller hørt. Det er mye det går på, sier politiadvokaten selv.

- Minst 100 brev

41-åringen selv har forklart det slik at han ikke har hatt ønske om å skade politifolk, men at han snur og går andre veien hvis han ser dem på gata.

I kjennelsen fra Halden tingrett heter det:

EVAKUERT: Et stort område rundt mannens bolig ble evakuert fredag kveld. Politiet fryktet det kunne være eksplosiver på stedet. De har ennå ikke kontroll på andre steder mannen kan ha oppholdt seg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
EVAKUERT: Et stort område rundt mannens bolig ble evakuert fredag kveld. Politiet fryktet det kunne være eksplosiver på stedet. De har ennå ikke kontroll på andre steder mannen kan ha oppholdt seg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

«Siktede har vært nektet advokatbistand i over ti år. Han har sendt minst 100 brev til politiet de ti siste åra, hvor han har bedt om en løsning, stilt spørsmål, konfrontert dem med løgner og hvorfor de har gjort som de har gjort. Siktede har ikke mottatt svar», står det fra hans forklaring.

Fant håndskrift på pakka

Blant politiets viktigste bevis er håndskriften som var på pakka.

Politiets etterforskning viser at det er sannsynlighetsovervekt for at siktedes håndskrift var på pakka. Halden tingrett og politiet vurderte det også til at det ikke utelukkes at det kan knyttes andre personer til hendelsen.

Men mannen har også gått lenger i sin kontakt med politiet enn å sende brev. I 2008 parkerte han blant annet en bil med eksplosiver utenfor lensmannskontoret på Lørenskog og truet med å sprenge bilen i lufta. For et halvt års siden skal han også ha tagget ned Nedre Romerike tingrett og lensmannskontoret på Lørenskog.

Politiet mener det var den samme mannen som konstruerte den hjemmelagde bomba og leverte den på Posten for sending til Øst politidistrikt på onsdag denne uka.

- Egnet til å drepe

Pakka som onsdag vekket mistanke på politihuset i Ski førte til en evakuering av omkring halve politihuset og en meget dramatisk aksjon.

Da politiet dagen etter gikk ut offentlig og fortalte at det dreide seg om ei skarp bombe som hadde til hensikt og med potensial til å drepe, ble sakens alvor virkelig klart.

Halden tingrett omtaler bomba som «en bombeliknende anretning som var egnet til å drepe».

Politiet sa da at de ikke hadde noen mistenkte for å ha sendt pakka, men Dagbladet vet at politiet allerede denne dagen hadde 41-åringen i kikkeren.

Selv nekter 41-åringen for å ha hatt noe med pakka å gjøre, men for politiet ble han raskt en moduskandidat på grunn av den langvarige konflikten.

Pakka var adressert til et av tjenestestedene i Øst politidistrikt, men ikke til en spesifikk politiansatt. Det er imidlertid Ski politihus som tar imot alt av post til distriktet, og det var de sivilt ansatte ved postmottaket der som med sin snarrådighet klarte å hindre at bomba gikk av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!