Bombet av e-post fra Kina

Verdensomspennende datahackere har de siste dagene gått løs på Asker kommune. Opp mot 1000 e-postmeldinger i timen sprengte kommunens datasystem. Et av sporene fører til Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå har vi heldigvis begynt å få tingene under kontroll, sier IT-sjef Ernst Ole Solem i Asker kommune.

Det var onsdag at kommunen ble rammet av det som på hackerspråket kalles «spamming». Tusenvis av e-postmeldinger strømmet inn og fylte opp Asker kommunes e-postkontor. Metoden er populær blant hackere fordi den lammer mottakeren.

Mye tyder på at Asker kommune har blitt brukt som en mellomstasjon for den omfattende bombingen av store nettselskaper.

FBI jobber nå med å kartlegge de internasjonale hackerangrepene.

Reklame

- Bombingen gjorde at vi fikk problemer med å sende og motta e-post. Vi måtte installere en rekke filtre for å begrense alt som kom inn. Men hackerne ble smartere etter hvert, og det ble vanskeligere og vanskeligere å stoppe strømmen. Heldigvis har det stilnet av nå, forteller IT-sjef Solem.

I første rekke besto e-posten av reklame. Trolig har kommunen stått på en liste som hackerne fikk tak i.

- Vi klarte å spore noen av meldingene til Beijing i Kina. Det var fra dette stedet den mest intelligente og avanserte hackingen kom fra. Meldingen var sendt via New York og Florida, for å skjule sporene, forteller Solem til Dagbladet.

Det var Asker og Bærums Budstikke som lørdag kunne melde om e-postangrepet.

Internasjonal terror

De siste dagene har kjente selskaper som Yahoo, Amazon.com og eBay blitt utsatt for massive angrep fra internasjonale hackere. Angrepene tvang blant annet kursen på IT-børsen i New York ned et par prosentpoeng i forrige uke. Skadene fra hackingen beløper seg slik til flere hundre milliarder dollar.

- Når hackerne har stjålet vår e-postidentitet, er det en risiko for at vi blir svartelistet på Internett. Andre som mottar post fra Asker kommune kan komme til å filtrere bort e-posten, fordi de tror at det er et spammingforsøk, sier IT-sjef Ernst Ole Solem.