Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bombet Beograd sentrum

NATO angrep i natt mål i sentrum av Jugoslavias hovedstad Beograd med krysserraketter. Amerikanske myndigheter hevder de bombet istykker det serbiske innenriksdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innenriksdepartementet ligger i ett av Beograds mest sentrale strøk, i umiddelbar nærhet av et stort sykehus. Folk i byen fortalte at de hadde hørt tre kraftige eksplosjoner natt til lørdag, da NATOs luftangrep mot jugoslaviske mål gikk inn i sitt 11. døgn.

- Fienden har bombet Beograd. De første meldingene går ut på at området rundt innenriksdepartementet er truffet. Vi forsøker å skaffe oss fler opplysninger, sa informasjonskontorets talsmann Avram Israel til den private radiostasjonen Studio B.

«I flammer»

Ifølge øyenvitner sto innenriksdepartementet i flammer, etter at minst to raketter var slått ned i bygningen. USAs forsvarsdepartement Pentagon bekreftet rett etter klokken 1 at Beograd var blitt angrepet, meldte den amerikanske fjernsynskanalen CNN.

Beograd, som har om lag 1,2 millioner innbyggere, var inntil lørdag blitt holdt utenfor NATOs bombeangrep mot jugoslaviske mål. Hensikten med disse angrepene er å få Jugoslavias president Slobodan Milosevic til å gå med på en fredelig løsning på konflikten i Kosovo.

Det statskontrollerte jugoslaviske fjernsynet meldte at flere steder nordvest for Beograd var blitt bombet av NATO-fly sent torsdag kveld. Blant annet var det falt bomber over Irig, Vrdnik og Ruma, het det i denne meldingen, som ikke inneholdt opplysninger om drepte eller skadde.

Som er jordskjelv

- Det var som et lite jordskjelv, sa en Beograd-beboer om øyeblikket da rakettene slo ned i innenriksdepartementet ved den brede Kneza Milosa-bulevarden. Han fortalte at flammene fra brann en i bygningen lyste opp hele nattehimmelen over Beograd, og at politiet hadde sperret av sentrum av byen.

Andre øyenvitner sa at mange ambulanser og brannbiler var kommet til innenriksdepartementet, eller var på vei dit. Det forelå ingen opplysninger om drepte eller skadde, og det kom heller ikke meldinger om at sykehuset like ved departementsbygningen var truffet.

I Washington bekreftet en talsmann for forsvarsdepartementet at NATO bombet Beograd, men han nektet å si noe mer nøyaktig om hvor omfattende angrepet var eller hvilke mål som ble angrepet. - Dette er hemmelige, operative detaljer, sa han.

Minst åtte raketter

Ifølge fjernsynsstasjonen CNN avfyrte NATO åtte krysseraketter mot sentrum av Beograd, der det serbiske og det jugoslaviske innenriksdepartement har felles hovedkvarter. Innenriksdepartementet regnes som legitime mål, fordi det er herfra de halvmilitære styrkene i Kosovo styres.

- Dette er en ren forbrytelse, sa Serbias innenriksminister Vlajko Stojiljkovic lørdag morgen. Han stemplet NATO-landenes ledere som «nazister», og sa at den vestlige alliansen med dette har gjort seg til fiende av hele den siviliserte verden.

- Men vi vil bygge opp igjen det som er ødelagt, og bygge det bedre, fordi vi vil trygge vårt folk og vår stat, sa Stojilkovic i et fjernsynsintervju. Bilder på jugoslavisk fjernsyn tydet på at brannen i departementsbygningen ikke var under kontroll.

«Mange, mange ofre»

- Vi har hatt store tap. Det er mange, mange ofre, sa Jugoslavias visestatsminister Vuk Draskovic lørdag morgen. - Såvidt vi vet, var det folk inne i departementet da det ble truffet, og det ligger jo et sykehus like i nærheten, tilføyde han.

Draskovic tilføyde at NATO med dette angrepet bare har gjort vondt verre, siden alliansen allerede er ansvarlig for en humanitære katastrofe i Kosovo. - Nå gråter de vestlige lederne krokodilletårer over flyktningenes skjebne, sa Draskovic til den britiske fjernsynsstasjonen Sky.

- Dette er en forbrytelse mot det serbiske folk, som vil bli fordømt av Russland og resten av verden. De bomber bare noen meter fra et sykehus. Sist Beograd ble bombet var i 1941, da nazistene gikk til angrep. Jeg ser ikke noen forskjell på det som skjedde da, og det som nå skjer, sa visestatsministeren.

(NTB-DPA-AFP)