Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bombet hærledelsen

BRUSSEL (Dagbladet) NATO-fly slapp i natt bomber over sentrale deler av Jugoslavias hovedstad Beograd. En bygning som er knyttet til hovedkvarteret til Jugoslavias væpnede styrker, ble truffet i en av de første angrepsbølgene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serbisk luftforsvar skjøt ned et amerikansk, ubemannet spionfly av typen Hunter.

Øyenvitner i Beograd rapporterte i natt at bygningen tilhørende Jugoslavias forsvar ikke hadde tatt fyr etter at den ble truffet, men vinduene i bygningen var blåst ut. To kraftige eksplosjoner ble hørt over hele Beograd, og røyken som steg opp fra bygningen som var rammet, kunne sees over store deler av byen.

Hærens hovedkvarter ligger i et tett befolket område av hovedstaden, like ved mange, store boligblokker.

Spionfly

En av Jugoslavias TV-stasjoner melder i natt at bomber er falt over industribyen Pancevo like nord for Beograd. Pancevo er bombet flere ganger tidligere av NATO-styrkene.

De første vestlige journalistene slapp i går inn i Pristina som var og er hovedstad i Kosovo. Men der det en gang var liv og røre, var det nå folketomme gater og brennende bygninger.

NATO-alliansen har gjort utstrakt bruk av små, ubemannede spionfly som har utstyr som setter dem i stand til å oppdage fiendtlige styrker. Men i går klarte serbiske styrker å finne og skyte ned ett av de teknisk avanserte maskinene.

Bakkestyrker?

Den amerikanske forsvarsministeren gjentok overfor NATOs faste råd i går det amerikanske standpunktet om å fortsette det militære presset på Slobodan Milosevic. Cohen understreket at luftkrigen har gitt viktige resultater. Og nå diskuterer amerikanerne intenst mulighetene for å sette inn bakkestyrker.

Det amerikanske standpunktet er likevel fremdeles at bakkestyrker ikke skal settes inn dersom styrkene må kjempe seg fram, men flere av de amerikanske kongress-politikerne som reiser sammen med den amerikanske forsvarsministeren i Europa, er tilhengere av ulike former for innsats på bakken i tillegg til flyangrepene.

Talsmenn for flere av de europeiske NATO-delegasjonene ga i møtet med den amerikanske delegasjonen uttrykk for motforestillinger og betenkeligheter ved innsats av bakkestyrker.

Mens oppslutningen om innsats i en eller annen form av bakkestyrker øker kraftig i USA, synker den like raskt i land som Tyskland Italia og Hellas. Den amerikanske forsvarsministeren drar videre til Italia der de største og viktigste basene for NATOs flystyrke ligger. Antallet fly som nå deltar i kamphandlingene, nærmer seg 600.

Angrep tanks

I NATO-hovedkvarteret ble det i går lagt stor vekt på at en styrke på 18 NATO-fly, inkludert kampfly fra hangarskipet Roosevelt, angrep og ødela store deler av en kolonne serbiske panserkjøretøyer inne i Kosovo. Hittil har serberne i stor utstrekning klart å holde disse styrkene i skjul for NATO-flyene. Tanks og panserkjøretøyer har vært kamuflert i kirker, i lagerskur, inne i skogen og i boligområder.