Bombet julemessen i kirke i Nigeria

Finnes ikke nok ambulanser til å hente døde og sårede ut. Minst 15 personer drept hittil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julemessen i en katolsk kirke i Nigeria ble første juledag rammet av en bombe, som tok livet av minst 15 mennesker, ifølge en redningsarbeider.

 Andre oppgir at de har sett minst 19 lik etter eksplosjonen, som skjedde i en forstad til Nigerias hovedstad Abuja.

- I disse tre bilene har vi 15 lik, opplyser en kilde på stedet til AFP.

Han regner med at antall døde er høyere ettersom andre redningsarbeidere også jobber med å hente ut døde fra den katolske kirken.

Innbyggere sier til Reuters at de har telt minst 19 døde.

- Jeg hørte eksplosjonen. Huset mitt ristet. Jeg gikk til kirkeinngangen for å se hva som skjedde. Jeg telte 19 lik selv, mange av dem var lemlestet, og fem ødelagte kjøretøy, sier Tony Akpan.

Ifølge den nasjonale redningstjenesten finnes det ikke nok ambulanser til å hente ut døde og sårede fra kirken.

- Ja, jeg kan bekrefte at det har vært en bombeeksplosjon i en kirke i Madala. Vi er der og evakuerer døde og sårede, men dessverre har vi ikke nok ambulanser. De fleste ambulansene våre er ute i tjeneste på de store hovedveiene, sier talsmann for redningstjenesten Yushau Shuaibu.

Ingen oversikt Det er ikke kjent hvor mange mennesker som befant seg i St. Theresa-kirken i forstaden Madala da bomben eksploderte om morgenen første juledag. En talsmann for redningstjenesten sa tidlig at flere mennesker var drept eller såret, men uten at han kunne oppgi tall.

En kvinne som bor like ved, sier til Reuters at eksplosjonen var så kraftig at flere vinduer i huset hennes ble knust.

Nigeria har de siste månedene vært rammet av flere terrorangrep, som den islamistiske gruppa Boko Haram har stått bak. Gruppa tok også ansvar for en rekke bombeangrep i byen Jos julaften 2010.

I august ble minst 24 mennesker drept i et bombeangrep mot FN-bygningen i Abuja. Blant dem var den norske juristen Ingrid Midtgaard (30).

100 drept i kamper Kirkeangrepet kommer etter at opptil 100 mennesker er drept i sammenstøt mellom politiet og Boko Haram de siste dagene.

Skuddvekslinger brøt ut torsdag kveld, og fredag åpnet ytterliggående islamister ild mot en gruppe politimenn kort tid etter den muslimske fredagsbønnen. Situasjonen roet seg etter at det ble innført portforbud fredag kveld.

Julaften opplyste en polititalsmann at så mange som 100 mennesker er drept i sammenstøtene.

En talsmann for Boko Haram sier gruppen tar på seg ansvaret for angrepene.

- Vi vil fortsette bølgen av krig mot den nigerianske staten til vi får fjernet det sekulariserte systemet og etablert en islamsk stat, sa talsmannen lørdag. 

(NTB)