Bombet med kjemiske våpen i Sudan

Det ble brukt kjemiske våpen under bombingen av byer i Sør-Sudan tidligere i sommer. Barn og voksne ble syke og kastet opp blod.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Norsk Folkehjelp som skriver dette i en pressemelding i dag.

Kjemiske våpen ble brukt mot byene Lainya og Kaaya i Yei-regionen i Vest-Equatoria 23. juni.

Etter bombingen ble det rapportert om barn og voksne som ble syke og kastet opp blod, gravide kvinner som spontanaborterte og smådyr og fugler som døde i hopetall.

Avslørte

Norsk Folkehjelp og andre humanitære sendte et undersøkelsesteam, som besto av flere leger og en laboratorietekniker. Teamet tok prøver av kroppsvæsker og jordsmonn i områdene som ble rammet av bombene. resultatene er ikke klare siden det er usikkert om det er mulig å finne noe laboratorium i Øst-Afrika som kan utføre analysene, men teamet fastslår allerede at det uten tvil ble brukt kjemiske bomber.

Terror

Informasjonssjef i Norsk Folkehjelp, Ivar Christiansen, reagerer sterkt på rapportene fra Sør-Sudan.

- Norsk Folkehjelp har gjentatte ganger protestert mot Khartoumregimets bombing av egen sivilbefolkning. Når de nå tar i bruk kjemiske våpen, er det en ny omdreining av terrorskruen som de holder sivilbefolkningen under. Nå må det internasjonale samfunnet reagere og legge et mye sterkere press på regjeringen i Khartoum, sier Ivar Christiansen.