Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Bombet» med papirduer

Thailandske militærfly slapp søndag ut 100 millioner papirduer som regnet nedover den muslimske befolkningen sør i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsduene har som mål å dempe uroen i de sørlige provinsene hvor 500 mennesker er blitt drept siden muslimske grupper innledet et opprør i januar.

De kunne imidlertid ikke hindre drapet på en politiker i området. 62-år gamle Nat Viphasaet, buddhist og tidligere provinsjustisminister, ble skutt av en mann på motorsykkel mens han sto og så på at noen av papirduene dalte nedover sitt eget nabolag i utkanten av byen Pattani.

Feirer kongen

Det som trolig er historiens største flyslipp av papir noensinne, finner sted på bursdagen til Thailands kong Bhumibol Adulyadej og bare få uker før valget på ny nasjonalforsamling.

Statsminister Thaksin Shinawatra har bedt 63 millioner thailendere om å brette hver sin papirdue. En av dem er signert statsministeren selv, og den heldige mottaker vil få tilbud om utdanningsstipend eller jobb.

Over hele landet har thailenderne samlet seg for å brette duer, selv i hovedstaden Bangkok der de fleste har lite til overs for den malaysisk-talende muslimske befolkningen.

Duene, noen av dem også laget av pengesedler, ble søndag morgen lastet om bord i militære transportfly og fløyet til flyplasser i sør hvor de skulle lastes om bord i mindre fly.

Skeptisk

Men i sør er muslimske ledere skeptiske til statsministerens fremstøt.

- Papirfuglene er ikke et tradisjonelt symbol for oss. Det er en annerledes kultur. Vårt folk forstår ikke hva fuglene står for, sier Abdullaham Abdulsamad i Narathiwats islamske råd.

Likevel stilte hundrevis av landsbyboere seg opp og ventet på fredsduene søndag. Begeistrede barn løp ut for å fange duene, men enkelte ble skuffet.

- Jeg er skikkelig skuffet. Alt jeg så var et fly som fløy over oss, sa Fatima Sulhong (11) før flyene avsluttet besøket ved å blåse ut rød, hvit og blå røyk, fargene i det thailandske flagget.

(©NTB)

<B>GLEDE:</B> Thailandske soldater slapp søndag 100 millioner papirduer over det sørlige Thailand som et ledd i en kampanje for å dempe spenningen i denne delen av landet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media