Krigen i Ukraina

Bombet russernes «favoritthotell»

Det staselige hotellet «Grande Pettine» har vært et yndet reisemål blant den russiske eliten. Nå er det truffet av et russisk missil.

BOMBET: Hotellet utenfor Odesa ble truffet av russiske missiler. Tidligere har det vært et yndet feriemål blant russiske eliter. Foto: Max Pshybyshevsky / AP Photo
BOMBET: Hotellet utenfor Odesa ble truffet av russiske missiler. Tidligere har det vært et yndet feriemål blant russiske eliter. Foto: Max Pshybyshevsky / AP Photo Vis mer
Publisert

Det var 8. mai at et russisk missil traff hotellet langs svartehavskysten. Minst ett missil har truffet hotellet, ifølge CNN, og det har fått store skader som følge av dette.

Ifølge danske B.T. skal hotellet ha vært brukt av ukrainske soldater til å søke ly. Minst tre personer skal være såret i angrepet, melder avisa.

Russisk favoritt

Det staselige hotellet ligger like ved stranda utenfor Odesa på Ukrainas Svartehavskyst.

Ifølge CNN ble hotellet brukt til konferanser for prorussiske bevegelser i som var svært aktive i Odesa for ti år siden. Hotellet har vært flittig besøkt av russiske mediepersonligheter og politikere.

Prorussisk parti

Ifølge CNN eies hotellet fremdeles av en forretningsmann som hadde sterke bånd til det nå forbudte prorussiske ukrainske Regionspartiet.

ODESA: Derfor vil russerne ha byen Odesa. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Det var partiet den tidligere presidenten Viktor Janukovitsj, som i 2014 flyktet til Russland etter å ha blitt avsatt av parlamentet i Ukraina.

Russlands invasjon av Krim og krigen øst i Ukraina settes direkte i sammenheng med opprøret i Kyiv i 2013 og 2014.

Angrepet

Odesa er Ukrainas tredje største by og landets viktigste havneby. Den har gjennom krigen ved flere anledninger blitt truffet av russiske rakettangrep.

Flere mål i byen ble på 8. mai og dagene etter angrepet av flere russiske kryssmissiler. I tillegg til luksushotellet langs kysten er også et kjøpesenter og et lagerbygg rammet.

Byen er av stor strategisk viktighet for både Ukraina og Russland.

Kontroll

Sistnevnte kontrollerer nå store deler av Ukrainas kyst, inkludert Krim-halvøya og hele kysten mot Azovhavet. Ukraina kontrollerer selv hele kysten fra Romania til øst for Mykolajiv.

Russland har på sin side tapt det viktigste krigsskipet i sin svartehavsflåte utenfor den ukrainskkontrollerte delen av kysten. Krysseren «Moskva» ble i april senket utenfor Odesa og Mykolajiv etter treff fra ukrainske missiler.

Til avisa France 24 sier den Moskva-baserte militæranalytikeren Igor Delanoe, at senkingen av krigsskipet kan bety at russerne vil unngå et angrep på Odesa med skip.

- Det er utenfor russernes rekkevidde, sier han til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer