Bombet seg til nederlag

AMMAN (Dagbladet): Krigen er over, men Saddam sitter. I Bagdad feiret president Saddam Hussein «seieren» i en fjernsynstale og takket folkene i alle arabiske land for hjelpen de har gitt ved å demonstrere mot bombetoktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Bill Clinton og Tony Blair påberopte seg seier, og hevdet de har påført Iraks krigsmakt alvorlige skader, peker de fleste politiske iakttakere på det innlysende faktum at Saddam fortsatt sitter ved makta.

Det er også påfallende at bombetoktene ble stanset fire timer etter at president Clinton ble stevnet for riksrett. Det skaper igjen tvil om hvem bombene var ment for.

Statsminister Blair krever at FNs våpeninspektører nå må tilbake og fortsette arbeidet i Irak, og det samme mener USA.

Men målet med «Operasjon ørkenrev» var i utgangspunktet å ødelegge Iraks evne til å lage masseødeleggelsesvåpen. Dersom USA og Storbritannia nå har seiret, skulle inspektørene være overflødige.

Seierstale

Saddam holdt i går en seierstale, som først ble sendt ut over fjernsynsstasjonen Al-Jazeera i Qatar, en stasjon som ses over store deler av den arabiske verden.

Der talte han over hodene på de arabiske statslederne, som har vært lunkne i sin støtte til ham, og rett til folket i de arabiske landene, som har demonstrert mot bombetoktene:

- Deres ofre vekket dem som sov og dem som later som de er sjuke, for mange av disse finnes i den arabiske nasjonen og i verden, sa Saddam.

Det er en klar takk til demonstrantene i alle land og en like klar skjennepreken til de arabiske lederne.

Først seinere i går gikk den samme korte talen ut i irakisk fjernsyn, og Saddam både gratulerte irakerne med seieren og takket dem:

- Dere innfridde de forventningene som deres lederskap hadde til dere, og som deres bror og kamerat, Saddam Hussein, hadde til dere. Gud vil belønne dere vel og krone deres hjerter med klar seier, sa Saddam.

68 liv

Saddam har overlevd det meste som kan ramme en utsatt diktator: Golf-krigen, åtte år med lammende straffetiltak, isolasjon og nå «Operasjon ørkenrev», som ifølge offisielle irakiske opplysninger kostet 68 menneskeliv de tre første dagene.

Det fantes i går kveld ikke opplysninger om drepte fra den siste nattas bombing.

Diplomatisk har «Operasjon ørkenrev» ikke vært noen lur revestrek, men et dundrende nederlag for USA og Storbritannia. Bombetoktene har ikke utrettet noe politisk, de har styrket Saddam Hussein blant alle arabere og gjort en farlig konflikt enda farligere, mener arabiske politiske iakttakere.

Utenfor den arabiske verden har holdningene vært lavmælte på det beste. De fleste sier bare at de er glade krigen er over, men at faren fra Saddam ennå består.

Bare Norge, Australia og Japan har gitt klar støtte, og til og med Kuwait, som i 1990 ble invadert av Saddam, uttrykte i går bare glede over at bombetoktene var over.

- Vellykket

USAs utenriksminister Madeleine Albright sier at amerikanerne forbeholder seg retten til å slå til igjen.

Hun kalte bombetoktene et «vellykket utført oppdrag», men innrømmet at Iraks evne til kjemisk og biologisk krigføring ikke kan fullstendig fjernes.

Og i Bagdad krøp folk ut av tilfluktsrommene, og noen hundre demonstranter feiret «seieren» med taktfaste rop:

- Lenge leve Saddam! Død over president Bill Clinton!