Bombet sine egne

Seks mennesker døde da den amerikanske piloten slapp tre 227 kilos bomber på sine egne. Se videoen som ble offentliggjort i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det meste gikk galt da F-18-piloten var på bombetokt i Kuwait 12. mars i år. Under en øvelse med skarp ammunisjon slapp han tre bomber på egne mannskaper, melder CNN.

- Vi trenger umiddelbar medisinsk assistanse. Bombene landet på oss. Medisinsk hjelp umiddelbart, roper flygelederen over radionettet.

Kollega bekreftet god posisjon

Da hadde han nettopp gitt F-18-piloten klarsignal til å slippe de tre bombene. Det ingen hadde fått med seg var at det egentlige målet var 2300 meter unna. Få sekunder tidligere hadde F-18-piloten meldt at han var klar for bombeslipp. En pilotkollega i et F-14-fly i nærheten meldte videre at F-18-flyet var i god posisjon. Så kommer klarsignalet fra flygelederen.

- Klarsignal, gjentar F-18-piloten for å bekrefte at han har forstått.

Like etter forstår flygelederen hva som er i ferd med å skje:

- Aborter, aborter, aborter!

Da var det for seint. Den dramatiske videoen med cockpit-filmen og radiotrafikken ble offentliggjort av Pentagon tidligere i dag.

Fratatt kommando over skvadron

Fire amerikanske soldater, en amerikansk flygeleder og en newzealender omkom under ulykka.

Episoden har blitt behandlet i en militær internhøring. F-18-piloten, David Zimmerman, ble funnet skyldig i tjenesteforsømmelse og fratatt kommandoen over flyskvadronen han ledet.

Flygelederen, Timothy Crusing, slapp billigere unna fordi piloten hadde sluppet bombene en brøkdel av et sekund før flygelederen ga sin feilaktige klarering. Både flygelederen og den involverte F-14-piloten slapp unna med reprimander.

Se videoen på CNN.

SKADD I BOMBEUHELLET: Seks omkom da de tre bombene traff 2300 meter fra det egentlige målet under øvelsen i Kuwait. Her er en av de sju skadde på vei til et amerikansk militærsykehus i Tyskland.