Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bombet sine egne

USA har trappet opp bombingen av Nord-Irak. Spesialstyrker på bakken peker ut målene. Av og til gjøres det feil. I går ble tre amerikanere drept av egne bomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KALAK, Nord-Irak (Dagbladet): - Vi slipper bomber på mennesker, sa kapteinen i de amerikanske spesialstyrkene jeg møtte i en kornåker. Han styrte bomber mot fiendens stillinger.

Noen timer etter gikk det riktig galt. Bombene traff egne styrker.

Det skjedde like ved byen Mosul her i Nord-Irak. En bilkolonne med amerikanske soldater og allierte kurdiske geriljakrigere ble truffet. Minst 18 mennesker døde, tre av dem amerikanere.

Utenriksredaktør John Simson fra BBC var i en av bilene. Han ble lettere skadd. Hans meget dramatiske reportasjer ble vist på TV over hele verden.

Ærlig svar

Det er uklart hva som skjedde og om bombene ble styrt fra bakken, eller ikke. Kanskje var det piloten selv som trodde han angrep en fiendtlig kolonne.

Jeg spurte kapteinen i kornåkeren hva han og hans to kollegaer gjorde alene i åkeren, og han har gitt meg det ærligste svaret han kan gi.

Det er i ferd med å mørkne. Landskapet bølger grønt i alle retninger. Kapteinen peker og inne i disen ser vi glimtene fra eksplosjonene før lyden treffer oss.

Det er bare disse tre, ingen livvakter eller kurdiske geriljasoldater følger dem. To er kapteiner. Den eldste er 37 og sjef for gruppa.

Selvtillit

Den yngste er 34, og utdannet lege.

- Nå er jeg her, det er ganske ironisk, innrømmer han.

Tredjemann er stabssersjant og 39 år gammel. Han bemanner radioen.

Jeg har ruslet fram til dem over et jorde.

- Vi så deg an, men du liknet ikke en selvmordsbomber, sier sjefen og ler.

Sersjanten spør om jeg har truffet andre amerikanere, og jeg nevner en kjøretøykolonne jeg traff lenger bak fronten, med maskingeværer struttende i alle retninger. Sersjanten smiler.

- Vi har et annet treningsnivå enn de regulære soldatene. Det gir oss en større grad av selvtillit. Det er derfor vi er her alene.

Sersjanten er veteran fra den første Golfkrigen. Han forteller at «friendly fire», ild fra egne styrker, den gangen drepte flere allierte soldater enn dem som ble drept av den irakiske hæren.

Månen har kommet opp, og vi hører lyden og ser kondensstripa fra et fly som sirkler rett over oss. Sersjanten snakker lavmælt i radioen og flyet forsvinner.

Horisonten gløder

- Vi tar kalkulerte risikoer, sier sersjanten.

- Mange sivile blir overkjørt i trafikken, mens andre gjør det vi gjør i tjueen år og klarer seg fint.

- Jeg liker å gjøre noe som er viktig, sier sjefen. Det vi gjør her, har virkelig betydning.

Å være borte fra familien er det vanskeligste med jobben, mener de tre. Alle er familiefedre og gir det samme svaret.

Det drønner fra et fly og de irakiske posisjonene eksploderer. Mennesker blir drept rett foran oss, og samtalen går i stå.

Det gløder i horisonten. Så kommer det stille fra sjefen:

- Det må suge ikke å ha luftmakt.

Fra en bil de har parkert i skjul av en jordvoll hentes vannflasker. Bilen glir inn i miljøet. Den er kjøpt brukt av en lokal iraker.

B-52-bombefly sirkler over oss, det snakkes i radioen og nye bomber finner sine mål.

- Ingen liker å dvele ved drepinga, sier sersjanten, men du har det alltid i bakhodet. Det er uheldigvis en del av jobben.

Bombet egne

- Irakerne kan gi opp når som helst, sier sjefen, det vil gjøre det mye lettere for oss alle. Stakkarene der framme ønsker ikke å slåss, men blir holdt på plass av andre lenger bak.

Dag og natt bombes det nå i Nord-Irak, og på morgenen skjer altså feilbombingen, marerittet, like i nærheten.

Noen timer seinere treffer jeg deres kollegaer i en posisjon lenger nord. De har akkurat fått dødsbudskapet samtidig som de har blitt beskutt av irakiske stridsvogner og artilleri.

- Hva slags artilleri?

Svaret komme raskt tilbake.

- Hvem bryr seg? Det er artilleri - og det dreper folk.

Henrik Hovland er forfatter og skribent. Han er i de kurdiskkontrollerte områdene i Irak og følger krigen for Dagbladet.

PEKER UT MÅL: I en åker i Nord-Irak styrer tre amerikanske soldater bombefly mot irakiske stillinger. De vet hva de gjør - dreper mennesker med bomber.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling