MISTET FAREN: Hana Abbas Lazim (11) mistet faren sin under bombeangrepet i dag. Til sammen ble 72 personer drept i det dødeligste angrepet siden amerikanske soldater trakk seg ut av Irak 18. desember.  Foto: Karim Kadim / AP Photo
MISTET FAREN: Hana Abbas Lazim (11) mistet faren sin under bombeangrepet i dag. Til sammen ble 72 personer drept i det dødeligste angrepet siden amerikanske soldater trakk seg ut av Irak 18. desember. Foto: Karim Kadim / AP PhotoVis mer

Bombet sjiamuslimske pilgrimer på vei til sitt aller helligste

Blodbadet forsetter i Irak, 72 personer drept i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 72 personer ble i dag drept i bombeangrep mot sjiamuslimer i Sør-Irak og i hovedstaden Bagdad.

I den sørirakiske byen Nasiriya drepte en selvmordsbomber 45 pilgrimer, mens 27 døde etter bombeangrep i sjiamuslimske områder i Bagdad. Det medler BBC.

På vei til sitt helligste Pilgrimene var på vei til den hellige byen Karbala, det viktigste valfartsstedet for de sjiamuslimske muslimene.

Årlig besøker mer enn seks millioner mennesker byen, hvor Imam Hussein, den tredje av de i alt tolv imamene av Ahlulbayt og i profetens familie, ligger gravlagt.

Hans død blir på denne tiden av året markert, og sjiamuslimer valfarter til byen i disse dager. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Byen ligger om lag 100 kilimeter sør for Bagdad.

Politisk krise Den amerikanske tilbaketrekningen i midten av desember og en arrestreordre på den sunnimuslimske visepresidenten Tariq al-Hashemi, har tilspisset situasjonen i landet.

Det var statsminister Nuri al-Maliki, som er sjia-mulism, som beordret arrestreorderen. Minst 13 av visepresidentens livvakter er arrestert, og Hashemi anklages for terrorvirksomhet.

Hashemi anklager, på sin side, statsministeren for å ha skapt en «nasjonal krise», og sammenligner hans politikk med landets tidligere diktator, Saddam Hussein.

Flere koordinerte bombeangrep Rett før jul ble minst 63 mennesker og rundt 185 skadet, da sunni-muslimer koordinerte et bombeangrep i Bagdad, hvor minst 13 bomber gikk av i sjiamuslimske bydeler.

Dagen etter samlet Iraks ledere seg i et forsøk på å få kontroll på situasjonen i landet.

Angrepet er det dødeligste angrepet siden amerikanske soldater trakk seg ut av Irak 18. desember.

Ødeleggende krig Minst 100 000 irakere og 4500 amerikanske soldater er drept på de ni årene krigen har pågått siden USA invaderte Irak og styrtet diktatoren Saddam Hussein. USAs påstander om at den avdøde diktatorens samarbeidet med al-Qaida viste seg å være falske. Det gjorde også påstanden om produskjon av masseødeleggelsesvåpen.

Irak er mer fredelig i dag enn under voldsbølgen i 2006 og 2007, men bombeangrep skjer fremdeles ofte.

Da USAs president Barack Obamba ønsket noen av de siste soldatene velkommen hjem i forrige uke, hyllet han innsatsen.

Etter den siste tilbaketrekningen er det 157 amerikanske marinesoldater igjen. Disse skal drive opplæring i den amerikanske ambassaden i Bagdad, samt vokte den.

Splittelse og flukt Som følge av Ba`thregimets fall i 2003, ble maktforholdene mellom den sunnimuslimske og den shiamuslimske delen av den irakiske befolkningen snudd opp ned. Shiamuslimske politiske og religiøse aktører ble forfulgt under Husseins diktatur, men nå ble de ledende i det nye regimet.

Arabiske sunnimuslimer som ble assosiert med det gamle regimet, ble utsatt for drap og trusler. Mange ble drevet på flukt.

Bare den siste uken av oktober i år ble 615 tidligere Ba`th-partimedlemmer og militæroffiserer arrestert i Irak. Myndighetene har lenge vært bekymret for at Ba`th-medlemmene vil forsøke å ta makten tilbake.

I oktober ble 140 professorer og andre ansatte ved universitetet i Tikrit sagt opp etter at ministeren for høyere utdanning, Ali al-Adeeb, sa at universitetene måtte av-ba`thifiseres i juni. 

Transparency International kåret i 2010 Irak til verdens fjerde mest korrupte land.

KATASTROFALT: Den amerikanske tilbaketrekningen i midten av desember og en arrestreordre på den sunnimuslimske visepresidenten Tariq al-Hashemi, har tilspisset situasjonen mellom sjia- og sunnimuslimer i landet. Stringer / Reuters
KATASTROFALT: Den amerikanske tilbaketrekningen i midten av desember og en arrestreordre på den sunnimuslimske visepresidenten Tariq al-Hashemi, har tilspisset situasjonen mellom sjia- og sunnimuslimer i landet. Stringer / Reuters Vis mer