Russiske myndigheter anklager Ukraina for å ha utført droneangrep mot flere militærbaser på russisk side av grensen denne uka. Målet med angrepene var angivelig å deaktivere russiske langdistansefly.
Til den amerikanske avisa New York Times sier en høytstående ukrainsk tjenestemann at Ukraina sto bak.

- Russland vil fryse krigen
Angrepene har vekket stor oppsikt blant internasjonale medier. To av målene, Djagilevo-flyplassen i Rjazan-regionen og Engels-flyplassen i Saratov-regionen, ligger nemlig titalls mil fra grensen til Ukraina og angrepene har trolig blitt utført av 50 år gamle droner.
Droner fra 70-tallet
- Det virker som om ukrainerne har brukt eldre, sovjetiskproduserte rekognoseringsdroner, som har blitt bygget om til angrepsdroner.
Det sier oberstløytnant ved Forsvarets høyskole, Geir Hågen Karlsen, til Dagbladet.
Det er den sovjetiske Tupolev Tu-141 Strizh rekognoseringsdronen som trolig har blitt brukt i angrepet. Dronene har en rekkevidde på rundt 1000 kilometer.

- Burde ikke disse dronene høre hjemme på museum?
- Jo, men hvis du setter inn et nytt styringssystem og bytter ut kameraer med eksplosiver, så kan du få et relativt brukbart våpensystem. Men det er jo ikke akkurat noen «Stealth drone», derfor er det ganske overraskende at det russiske luftvernet ikke klarte å stoppe dem.
- Hvordan klarte disse gamle dronene å komme seg så langt inn i russisk territorium, uten å bli stoppet?
- Det er et tegn på at den russiske teknologien ikke er så bra som vi trodde. Svakheter i koordinering, samarbeid og trening kan også ha spilt en stor rolle, svarer Karlsen.
Eldre våpensystemer
Karlsen forteller at mange av våpnene som blir brukt i krigen i Ukraina begynner å trekke på åra.
- Modifisering av eldre teknologi er ikke noe unormalt i en krigssammenheng. Dette ser du også på mange av missilene russerne bruker.
Mange av våpnene anvendt under konflikten, som Tu-141-dronene, brukt under mandagens angrep, ligger igjen fra den kalde krigen, ifølge oberstløytnanten.
- Sånn er det i krig, man bruker alt man kommer over, sier Karlsen.
- Krigen kommer nærmere
Han forteller videre at angrepene mest sannsynlig ikke vil ha en stor betydning for krigen i sin helhet.
- Vi skal ikke overdrive effekten av angrepene heller, kapasiteten er altfor liten til å gjøre noen stor militær forskjell. Hvis du ser på hvor mange missiler og droner russerne bruker på å angripe Ukraina, så vil ikke de få dronene fra Ukraina gjøre en veldig stor forskjell.
Men selv om angrepene ikke vil ha en veldig stor effekt, mener Karlsen at de vil være med på å styrke moralen blant ukrainerne.
Videre forteller han at den russiske befolkningen ikke lengre kan ignorere krigen, slik mange gjorde i starten av konflikten.
- Det er ingen tvil om at denne krigen kommer mye nærmere russerne nå. Det nytter ikke å skjule videoene på sosiale medier og bekymringene fra folk som bor nære disse flyplassene.
Ønsker ikke å bidra
Tirsdag uttalte USAs utenriksminister Anthony Blinken at amerikanske myndigheter ikke hjelper Ukraina med å lage langdistansevåpen for angrep på russisk territorium, men at de ikke hindrer deres innsats i denne retningen.
- Vi har verken oppmuntret eller gjort det mulig for ukrainerne å slå til i Russland, sa Blinken.
I likhet med mange andre allierte har den amerikanske regjeringen holdt tilbake fra å forsyne ukrainske styrker med langdistansevåpen som kan treffe mål langt inn i Russland, av frykt for at det kan føre til en direkte konfrontasjon med russiske styrker.
- Sammen med andre partnere rundt om i verden er vi fast bestemt på å sikre at de har utstyret de trenger for å forsvare seg selv, for å forsvare sitt territorium, sin frihet, sa utenriksministeren.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!