Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bombet under flukt

Fauzie Yassin (30) ser ut som om noen skulle ha skutt på henne med hagle over hele kroppen. Men hun lever nå i alle fall, der hun ligger på sjukehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TYR (Dagbladet): Det gjør også hennes to døtre på naborommet.

Fauzie er ved bevissthet, men hun kan vanskelig snakke på grunn av de vonde sårene rundt munnen. Hele ansiktet, ja hele kroppen, er full av sår fra splinter. Skal man snakke om «krigens ansikt», så ligger det på et rom i andre etasje på Jabal Amel Hospital i Tyr i Sør-Libanon og tilhører Fauzie Yassin.

Sammen med sine to døtre og bekjente var hun på flukt fra landsbyen Et Tiri, mellom Bent Jbail og Tebnine sørøst i Libanon, i en minibuss søndag. Om kvelden ble bussen truffet av ei bombe fra et israelsk krigsfly. De to døtrene fikk mindre alvorlige splintskader.

Det heter seg ofte om fanger at de er «Skutt under flukt». De sivile libaneserne som skrekkslagne flykter fra Israels angrep i Sør-Libanon nå, blir bombet under flukt.

I særklasse

Jabal Amel Hospital er et sjukehus i særklasse. De to øverste etasjene er stengt av frykt for at de ellers kan bli skutt i filler. Det skjedde nemlig under krigen i 1982, da øverste etasje ble truffet. I kjelleren er det nå en innendørs flyktningleir. Nabohuset, i ti meters avstand fra den ene enden av sjukehuset, står som Tyrs svar på det skjeve tårnet i Pisa etter et treff like ved. Og midt mellom alt dette ligger pasientene.

-  De første dagene her var verst. Forrige søndag var verst med 71 sårede som kom inn hit. Vi opererte på fem saler samtidig hele døgnet. Det var den verste dagen jeg har opplevd her siden 1979, sier direktøren, dr. Ahmad Mroue.

331 sårede har fått behandling her på tretten dager.

BOMBET HJEMME: Ni år gamle Sama Shab ble alvorlig skadet etter at israelske fly angrep familiens hus. Mor Amina Hamoud er sterkt preget av hendelsen. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
BOMBET HJEMME: Ni år gamle Sama Shab ble alvorlig skadet etter at israelske fly angrep familiens hus. Mor Amina Hamoud er sterkt preget av hendelsen. Foto: SVEINUNG U. YSTAD Vis mer

-  Alle pasientene har vært sivile. Vi har ikke hatt en eneste militær her. Og om lag halvparten er kvinner og barn, sier direktøren.

Til vanlig har sjukehuset 173 senger, men med to stengte etasjer har de nå bare 60 senger i bruk. Likevel er det ikke overfylt.

-  Takket være Røde Kors som evakuerer pasienter til Beirut når de har fått behandling her, har vi ledige senger klare til nye pasienter, sier doktor Mroue, som ikke kan få fullrost hjelpen fra Røde Kors.

Sjukehuset har nå 35 leger og 55 pleiere, men har mistet to medarbeidere som forsøkte å komme sine familier til unnsetning og ble drept.

Fordi Israel har bombet og ødelagt så mange av veiene og gjort andre utrygge, kommer pasientene ofte for seint til sjukehuset. Tirsdag fikk de inn fire sårede fra landsbyen Saddiquine, drøyt ti kilometer unna, men de kom fram tre dager etter at de ble rammet.

Overlever

Doktor Abdullah Shihab, som har arbeidet her i 19 år, viser oss rundt blant pasientene. Sengene, rommene, venteværelsene og korridorene er ryddige og reine, ikke det provisoriske kaoset som man kunne vente i en by som har tatt imot så mange angrep de siste to ukene.

Hiam Drwesh ligger i koma og må tidvis ha respirator. Hun har blødninger i hjernen. En arm er brukket. Hun har brannsår og splintsår over hele kroppen. Men etter ni dager er hun på bedringens vei, forteller legen.

På neste rom ligger ei kvinne uten bevissthet fra landsbyen Chihine, nær grensa mot Israel, som FN brakte inn samme dag. Høyre arm har stygge brudd. Venstre hånd er brukket. Venstre bein er brukket. Hele kropper er full av sår fra splinter. Hun lå såret hos familien i tre dager før hun fikk behandling. Hun overlever trolig, sier legen.

Truffet hjemme

Ni og et halvt år gamle Sama Shab er ved full bevissthet og har besøk av mora, Amina Hamoud, og faren, Said Shiham. Hun var hjemme i familiens hus i landsbyen Maarake, ti kilometer rett øst for Tyr, da huset ble truffet søndag klokka 18. Hun har også sår fra splinter over hele kroppen, særlig beina hennes er fulle av sår.

-  Hun vil bli helt fin, med tid og stunder, sier doktor Shihab.

Søker familien

En fortvilt, eldre mann ber oss om hjelp i mottakshallen. Han er fra landsbyen Maroun er Ras, der kampene mellom israelske styrker og Hizbollah ennå raser. Da krigen begynte påtok han seg å frakte noen sårede til sjukehuset i Tyr. Nå får han ikke kontakt med familien. Han spør om vi kan hjelpe.

-  Vi er leie for det. Men i dag kan ikke engang Kofi Annan hjelpe deg, stakkars mann. Det er umulig. Vi er alle hjelpeløse, er alt vi kan svare.

Mannen er heldigvis sterk til sinns. Han fortsetter å vente med verdighet.

KRIGENS ANSIKT: Skal man snakke om «krigens ansikt», så ligger det på et rom i andre etasje på Jabal Amel Hospital i Tyr i Sør-Libanon og tilhører Fauzie Yassin.
ENKLE KÅR: Flyktninger fra Sør-Libanon har søkt tilflukt i kjelleren på sykehuset i Tyr.- De var nesten to hundre her, men i forgårs fikk vi hjelp til å evakuere halvparten til Beirut og andre steder, sier doktor Abdullah Shihab.
MARERITT: -De første dagene var verst. Vi opererte på fem saler samtidig hele døgnet, sier sykehusdirektør dr. Ahmad Mroue.