- Bombet ved presidentpalasset

Mens Georgias president skrev forslag om våpenhvile. EU-toppene til Moskva for å forhandle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En pressekonferansen med den georgiske presidenten Mikheil Saakashvili måtte avbrytes i dag fordi russiske jagerfly fløy over presidentpalasset, melder CNN. Georgiske myndigheter melder at russerne bombet flere mål like ved presidentpalasset.

Like før satt Saakashvili i møte med den franske utenriksministeren Bernhard Kuchner og den finske utenriksminister Alexander Stubb. Der undertegnet han et forslag til våpenhvile som Kuchner og Stubb vil ta med seg til Moskva i kveld.

- Vi prøver å stoppe dette så snart som mulig, sa Saakashvili på pressekonferansen, før den ble avbrutt, melder BBC. Russland avviser forslaget om våpenhvile med Georgia. - Uaktuelt å i det hele tatt vurdere en slik avtale nå, er ordlyden fra Kreml.

- Ifølge informasjon fra våre fredsbevarende styrker i Sør-Ossetia fortsetter Georgia å bruke militær makt. Sett i lys av dette kan vi ikke vurdere dette forslaget, sier en russisk regjeringstalsmann mandag.

Sarkozy til Moskva

De to utenriksministrene skal senere i dag besøke byen Gori for å se ødeleggelsene etter de russiske bombeangrepene.

- Vi har laget deler av en plan om en kraftfull vei framover til en våpenhvile og tilbaketrekking, sier Stubb.

Russland innrømmer å ha bombet byen Gori, men avviser at bakkestyrkene deres har invadert georgisk territorium og sier de bare har vært inne i utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia.

BOMBET: Innbyggere i Gori er vitne til utbombede hus og store ødeleggelser i gatene. Byen ligger nær Sør-Ossetia og har blitt hardt rammet av russisk bombing. Foto: Scanpix
BOMBET: Innbyggere i Gori er vitne til utbombede hus og store ødeleggelser i gatene. Byen ligger nær Sør-Ossetia og har blitt hardt rammet av russisk bombing. Foto: Scanpix Vis mer

Georgia hevder imidlertid at de russiske soldatene har gått inn i Georgia mot byen Gori.

EU er svært aktiv nå med å søke en diplomatisk løsning på den dramatiske konflikten. Frankrikes president Nicolas Sarkozy reiser i dag til Moskva for å møte Russlands president Dimitri Medvedev.

Sarkozy har allerede snakket med Medvedev og Saakashvili, men ønsker å møte Medvedev ansikt til ansikt. Det er ikke kjent at han skal innom Tbilisi, melder CNN.

Bombeangrep i natt

I natt og i morgentimene kom det meldinger om nye bombeangrep. Georgia bombet Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali og skal ha drept tre russiske soldater. Georgia melder om kraftige bombeangrep inne på georgisk territorium, i nærheten av byen Gori og hovedstaden Tbilisi.

Russland truet i formiddag med at de vil invadere Abkhasia dersom ikke georgiske tropper legger ned våpnene. Georgias president hevder at russerne allerede har krysset grensa med militære kjøretøy.

- Bombet ved presidentpalasset
TOPPMØTE: Georgias president Mikheil Saakashvili (t.v.) snakket i dag med Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner og Finlands utenriksminister Alexander Stubb (t.h.) i håp om å få til en våpenhvileavtale.