STOR POLITIAKSJON: Store politistyker rykket ut til Grønland i Oslo 8. april. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
STOR POLITIAKSJON: Store politistyker rykket ut til Grønland i Oslo 8. april. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Bombetiltalt 17-åring nekter skyld

Risikerer ti års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutten som ble tatt med en hjemmelaget bombe i Oslo, erklærte seg ikke skyldig da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett mandag.

Gutten ble pågrepet i april i år på Grønland i Oslo, bærende på en bombelignende gjenstand av lightergass og splinter fra et nettinggjerde, etter at en forbipasserende hadde varslet politiet.

17-åringen var først siktet etter terrorbestemmelsen i straffeloven, men politiet valgte senere å tiltale ham etter en mildere paragraf om «å ha anskaffet og oppbevart eksplosjonsfarlig stoff som er egnet til å volde fare for andres helse».

Påtalemyndigheten regner saken som særlig grov, og gutten risikerer ti års fengsel.

17-åringen ble pågrepet dagen etter at en usbekisk mann drepte fem og skadet 15 da han kjørte inn i en folkemengde i Stockholm.

Dagen etter pågripelsen oppjusterte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sin trusselvurdering fra «mulig» til «sannsynlig». Vurderingen gjelder fortsatt.

Tiltalte er russisk statsborger med bakgrunn fra Nord-Kaukasus. Han kom til Norge som asylsøker i 2010 sammen med familien og har fått innvilget opphold. Han bodde i Vardø i Finnmark før han flyttet til Oslo.

I retten satt han med alvorlig ansikt og hendene foldet da tiltalen mot ham ble lest opp.

(NTB)