Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bombetiltalt 18-åring mente det var «hans plikt å hate Storbritannia»

Mannen hevder han ønsket å starte en brann, ikke en eksplosjon.

PLANTET BOMBE: Bildet viser den 18 år gamle mannen på et tog til Brighton etter at bomba gikk av. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
PLANTET BOMBE: Bildet viser den 18 år gamle mannen på et tog til Brighton etter at bomba gikk av. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 15. september 2017 kom det meldinger om en eksplosjon på T-banestasjonen Parsons Green i London. Dagen etter ble en 18 år gammel mann pågrepet i Dover, Sør i England. Politiet tror han ville forsøke å ta seg ut av landet med en av ferjene som går derifra.

Ingen ble drept som følge av eksplosjonen, men 30 personer ble såret da sprengladningen gikk av midt i morgenrushet. Angrepet skapte panikk blant de mange pendlerne, og noen ble skadd da de ble tråkket på i kaoset som oppsto.

Rettssaken mot den 18 år gamle mannen er i gang i London.

Her har det kommet fram at mannen skal ha sagt til sin mentor og lærer ved Brooklands College at det «var hans plikt å hate Storbritannia».

PÅ BUSSEN: Overvåkningsbildet viser mannen på en buss med posen fra Lidl som inneholdt bomba. Foto: REX/Shutterstock/NTB Scanpix
PÅ BUSSEN: Overvåkningsbildet viser mannen på en buss med posen fra Lidl som inneholdt bomba. Foto: REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Nekter for drapsforsøk
Læreren har fortalt at mannen hadde gitt uttrykk for at Storbritannia var ansvarlig for farens død i Irak. Hun ble bekymret over hans oppførsel, og informerte et antiterror varslingsprogram om oppførselen, skriver Telegraph. Tirsdag hevdet mannen derimot at han aldri har ment at Storbritannia er ansvarlige for farens død.

BOMBE: Her står restene av bomba fortsatt i flammer. Foto: REX/Shutterstock/NTB Scanpix
BOMBE: Her står restene av bomba fortsatt i flammer. Foto: REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

18-åringen nekter for anklagen om drapsforsøk og bruk av det eksplosive stoffet acetonperoksid (TATP), for å forårsake en eksplosjon som sannsynligvis ville true menneskeliv, skriver Sky News.

I sin forklaring sier han at han ikke ville forårsake en eksplosjon og skade andre da han lagde bomba. Han hevder at han ville starte en brann for å få oppmerksomhet og at han «kjedet seg».

«En vegg av ild»
​Tirsdag kom det fram i retten at mannen sier han ble dratt mot fantasien om å være en flyktning fra loven. Han skal ha brukt mange timer på å se actionfilmer og dokumentarer over sommeren.

- Jeg tenkte ikke som en normal person. Jeg kjedet meg veldig, var veldig stresset, forvirret, og jeg så på mange filmer, actionfilmer, sa han. ​

Eksplosjonen på T-banevogna ved Parsons Green-stasjonen utløste en «vegg av ild» gjennom vogna. En rekke personer fikk brannskader, og andre ble skadd da de ble trampet ned av folk som stormet ut av undergrunnen i full panikk.

Bøtta ble funnet delvis intakt, noe som tyder på at bombeeksplosjonen bare var delvis vellykket. Trolig er det grunnen til at ingen ble drept, og at ingen av dem som ble skadd, fikk livstruende skader.

Mener han ville forårsake død og skade
Aktor Alison Morgan sa til retten at det bare var flaks at det ikke ble en full eksplosjon den dagen.

SPLINTER: Bildet viser noen av av det mannen valgte å legge til i bomba. Foto: REX/Shutterstock/NTB Scanpix
SPLINTER: Bildet viser noen av av det mannen valgte å legge til i bomba. Foto: REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

- Dere kan være sikre på at dette ikke var en handling av kjedsomhet eller ønske om oppmerksomhet. Dette var noen som ville forårsake død og skade, og komme unna med det.

Bomba befant seg i en hvit bøtte, pakket med spiker, som var gjemt i en handlebag fra supermarkedkjeden Lidl.

Han fortalte også at han la til splinter i bomba fordi han ville «den skulle se seriøs ut» da den ble funnet. Han nektet for å ha valgt objekter som kunne skapt maksimal skade.

Løy om IS

I et avhør med politiet i 2016 fortalte 18-åringen ifølge The Telegraph at IS hadde «trent ham til å drepe», noe han i rettssaken innrømmet var en løgn.

Under rettssaken sa han at han ikke hadde blitt tvunget til å slutte seg til IS, og nektet for at han hadde blitt sendt til Europa for å jobbe for dem.

Den 18 år gamle mannen skal ha trukket tilbake påstanden om at han jobbet for IS samtidig som han søkte asyl.

- Jeg ble ikke tatt til fange eller behandlet dårlig arv Daesh. Jeg har ikke hatt noen kontakt med IS i det hele tatt, sa han.

Han sier at hans intensjoner ikke var å ta livet av noen med bomba han hadde konstruert, skriver Sky News. Ifølge The Guardian sa mannen også at han aldri har tenkt tanken på å drepe noen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling